Mån 11 dec / År 41 / Nr 5 2023

Idrott och friluftsliv kompletterar evenemangsstaden Jönköping

Att Jönköping har ett rikt utbud av såväl idrottsaktiviter som kulturupplevelser är känt sedan tidigare. När man börjar se över vilket utbud som verkligen finns häpnar man över den mångfald kommunen har att erbjuda. Inom sportens värld förs tankarna direkt till HV71 och J-Södra, vilka ändå måste betraktas som Jönköpings största idrottsprofiler i elitsammanhang. Samtidigt stoltserar Jönköping med andra aktiviteter av minst lika hög klass och rang.

Jönköping har gjort sig förtjänt av en ärad titel som idrottskommun. För att återgå till HV71, Jönköpings framgångsrika hockeylag, så kan det konstateras att det under lång tid handlat om en position i toppskiktet. Även fotbollslaget J-Södra, som nu spelar i Allsvenskan, bidrar till att sätta Jönköping på kartan.
Förutom elitidrott finns det dessutom en rik flora av breddidrott som välkomnar deltagare ur alla samhällsklasser och i alla åldrar. Det är något som kultur- och fritidsdirektör Karin Semberg är extra stolt över när hon inledningsvis berättar om Jönköpings förutsättningar.
– Det finns ett stort antal aktiva idrottsföreningar och anläggningar runtom i kommunen. Ett av våra viktigaste uppdrag kretsar kring att sprida information om vilka möjligheter som finns så att fler ges möjlighet att delta, säger Karin.

Aktiv fritid för alla
Jönköpings kommun satsar mycket på att stimulera till en aktiv fritid både för yngre och äldre, och man kan nog våga påstå att det finns något för alla. Inte minst det natursköna läget med Vättern in på knutarna och skogsområden med naturstigar, vandringsleder och motionsspår. Att tillgängliggöra och använda vattnet i större utsträckning är också en av kommunens ambitioner när det gäller kultur- och fritidsarbetet.
– Vi har introducerat nya, spännande aktiviteter i anknytning till vattnet. Bland annat så anordnas yoga vid Vättern och vi har även påbörjat arbetet med att bygga kanotstadion, berättar Karin.
Sveriges friluftskommun är en av Naturvårdsverket inrättad utmärkelse vilket kan ses som en sorts barometer med ett rankningsystem över respektive kommuns ambitioner och resultat för att främja friluftslivet. Jönköping har förbättrat sin placering år efter år och i fjol hamnade kommunen på tionde plats.

Evenemangsstaden Jönköping
Jönköping är mer än idrott och friluftsliv. Jönköping är inte minst en evenemangsstad som erbjuder både bredd och spets. För att återkoppla till sporten så går EM i Mountainbike av stapeln i Jönköping nästa år. Bland stadens stora event platsar bland annat Jönsköpingsfesten samt KulturDagNatt, Jönköpings årliga kulturfestival.
Jönköping är även känd som en särpräglad musikkommun med evenemang under hela året. Jönköpings Sinfonietta med ett gediget program på Kulturhuset Spira, digital opera vid Jönköpingsteatern samt en mängd framträdanden på Jönköpings konserthus, bland annat Sinatras 100 års turné, är bara ett axplock. 

Unik biblioteksverksamhet
I centrum för det kulturella står även Jönköpings lite annorlunda och nytänkande modell för att bedriva modern biblioteksverksamhet. Det nyinvigda biblioteket i Bankeryd är ett bra exempel i Sveriges mest bibliotekstäta kommun. Biblioteket i fråga är inrett som en stilren hemmiljö och har dessutom meröppet, det vill säga biblioteket är bokningsbart efter ordinarie öppettider.
– Det här är en satsning som verkligen särskiljer vår kommun från andra. Jag vågar påstå att vi säkerligen är bland de första i Norden med att genomföra en satsning av det här slaget. Det ska bli spännande att spinna vidare på konceptet, säger Karin Semberg entusiastiskt.