Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Innovativa kablage och systemmonteringar

Tillverkning av kablage och systemmontering har varit kärnan i verksamheten på Tranås Industrikablage ända sedan starten 1986.
För att kunna erbjuda högsta kvalitet, snabba ledtider och säkra leveranser har Industrikablage valt att prioritera en avancerad maskinpark.

1985 frågade Stiga AB sin elinstallatör, Industrikablages f.d. systerbolag, om man var intresserad av att starta kablagetillverkning. Året därpå, 1986, bildades Tranås Industrikablage AB för att utveckla kablageproduktionen.
Företaget sysselsätter idag 60 anställda och omsätter cirka 65 miljoner kronor.
– Vi köper in standardkablar från svenska leverantörer i Nässjö, Grimsås och Alstermo och via agenter köper vi också in kablar som inte är tillverkade i Sverige. Vi kapar och skalar kablarna och sätter på kabelskor i alla former och dimensioner, berättar Börje Fransson, VD på Industrikablage.

En toppmodern maskinpark
Industrikablage har en av de absolut modernaste och mest kompletta maskinparkerna i Sverige, vilket gör att företaget kan leverera i stort sett allt vad gäller kablage.
– Vi har investerat och automatiserat så mycket vi kan i många år och har idag en fantastisk maskinpark med de modernaste maskinerna som finns. Det är inte specialmaskiner utan standardmaskiner. Har man en mängd maskiner så räcker det till alla möjliga områden. Vår värsting är en blockningsmaskin som sätter kabelskor i block automatiskt och det blir väldigt bra kvalitet, berättar Börje Fransson.
Industrikablage var det första företaget i norra Europa som investerade i denna blockmaskin 2005. Sedan dess har företaget investerat i ytterligare ett antal toppmoderna helautomater och idag har man sex stycken.
Förutom vanliga enkelledare har företaget maskiner som kan bearbeta exempelvis tvåledare, sladdar, skärmkablar och grovkablar.
Industrikablage har en verkstadsyta på cirka 2.500 kvadratmeter. I somras byggde man en andra våning i fastigheten med ytterligare 20-25 arbetsplatser.
I den nya verkstaden sker en stor del av företagets mindre serietillverkning. Här tillverkas prototyper, reservdelskablage och andra produkter efter kundbehov.

Närhet till kunderna
– Ett tag så flyttades mycket av produktionen ut ur Sverige, men nu känner vi att en del företag är på väg tillbaks. Man behöver närhet till tillverkarna för att diskutera lösningar på kablagen och vill man förändra och utveckla så är det ju smidigare att ha med oss att göra, säger Börje Fransson och fortsätter:
– Förr kunde ju gamla bilar, som till exempel Volvo och Saab, gå i tio år med samma modell men nu ska det bytas och ändras så mycket och det gäller ju också andra produkter. Det gör att vi blir mer behövda i närheten.
Genom att samla all verksamhet på ett och samma ställe löser Industrikablage dagligen nyuppkomna kundproblem – snabbt, smidigt och utan krav på långa transporter.
Industrikablage har cirka 125 återkommande kunder, som bland annat tillverkar åkgräsklippare, värmepumpar, motorsågar och militär övningsutrustning.
Med avancerade och kundunika automationslösningar är Tranås Industrikablage en komplett leverantör för tillverkning av kablage och systemmontering.