Tor 30 jun / År 40 / Nr 3 2022

Internationell glaskonferens på väg till Småland

Glasrikets kommuner kraftsamlar och marknadsför Glasriket som en gemensam destination. Svensk glaskonst är i allra högsta grad levande, även om glasbrukens förutsättningar har förändrats med åren. Idag talar man om att skapa upplevelser kring glaskonsten, och glädjande är då att världens största glaskonferens gästar Glasriket i år.

Glasriket består av både större och mindre glashyttor samt ett gäng småskaliga turistföretag i de fyra kommunerna Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge. Alla hyttor har öppet för besökande och många anordnar även olika typer av evenemang som visningar och möjlighet att som besökare få prova på glasblåsning. I Glasriket finns även ett flertal outlets och butiker med unik glaskonst, ett glasmuseum och till och med ett glashotell med glasdesign som inriktning.

Glöden finns kvar
Intresset för Glasriket lär få ett stort uppsving nu när den internationella glaskonferensen GAS2020 kommer till Småland och Glasriket mellan den 20-23 maj i år.
– Vi har en helt annan status på Glasriket idag och det är just därför vi uppmärksammas internationellt. Om man bara går några år tillbaka i tiden så var det ganska svarta rubriker om glasriket, men idag är det ett helt annat läge. Med en anpassad kostym kan våra företag inom Glasriket investera och utvecklas, och det råder generellt en positiv anda inom glasnäringen, kommenterar Henrik Karlsson, kommunikatör på Glasriket AB, kommunernas gemensamma bolag som marknadsför Glasriket som destination.
Kommunerna valde att aldrig ta ner sina skyltar för Glasriket. Det kan man glädjas åt idag, när turister från hela världen fortsätter att få upp ögonen för den unika platsen och de upplevelser som erbjuds över hela Glasriket, det vill säga i alla glasrikeskommuner, och som ger en speciell prägel på regionen. Det är lite av en glöd och en anda som är svåra att hitta på andra platser.

Från USA till Glasriket
Glass Art Society är organisationen bakom en glaskonferens som anordnats sedan 1971. Den hålls vanligtvis i USA men har tidigare gjort några avstickare i Europa, då bland annat i Venedig. Konferensen GAS2020 blir pionjärsevent i Skandinavien och Sverige.
– Att Glasrikets kommuner nu får en chans att synas tillsammans med världseliten inom glaskonst är en unik företeelse och en fantastisk möjlighet för regionen att visa upp sina absolut bästa sidor. Evenemanget kommer att sätta Glasriket på kartan, säger Helena Collin, projektledare för GAS2020 på Destination Småland, som är värdorganisation.
Konferensen kommer att hållas vid glasbruken Kosta, Pukeberg, Boda och Målerås, men har boenden och kringaktiviteter i samtliga fyra glaskommunerna samt Kalmar och Växjö. Man räknar med flera tusentals besökare under de fyra dagarna.
– Detta är första gången Glass Art Society kommer till Sverige, och första gången konferensen hålls på mer än en plats samtidigt. Hela Glasriket blir som ett stort convention center, och GAS2020 är det största evenemanget kring glas vi någonsin haft i Europa, fortsätter Helena Collin.
Enligt uppgift från den amerikanska huvudorganisationen bakom Art Glass Society har biljetter aldrig sålts så snabbt som nu när eventet planeras i Glasriket, och då jämför man med statistik som går nästan 50 år tillbaka. Det vittnar också om Glasrikets status, som Henrik Karlsson tidigare påtalat.