Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

J.L Guiding – med passion för natur och fiske

J.L Guiding erbjuder utbildning och kompletta guidepaket i natursköna Pajala. Ca 20 mil norr om polcirkeln vid Muonioälven koncentrerar sig företagets grundare Jesper Larsson på att erbjuda äventyrslystna besökare unika upplevelser baserat på fiske, natur och friluftsliv.

Jesper Larsson har varit verksam som professionell fiskeguide och instruktör i mer än tio år. Intresset för fiske grundades mycket tidigt under Jespers uppväxt, och under åren har han provat på och utövar de flesta sportfiskemetoder.
– Jag är uppvuxen med natur och fiske. Jag började med flugfiske i väldigt unga år, idag är det ca 20 år sedan. Jag ser det lite som min uppgift att sprida kunskapen och framförallt glädjen med fiske, då framförallt flugfiske.

Mindre grupper för större flexibilitet
Natur, guidning och flugfiske är inslag som formar hela Jesper Larssons livsstil.
– Eftersom jag lever med det här dygnet runt årets alla dagar har jag god insikt i hur upplevelsen kan göras till ett värdefullt minne för våra turister. Genom mitt företag erbjuder jag ett antal olika kurs- och guidepaket med övernattning. Mindre grupper är att föredra och ger en mycket större flexibilitet, att vistas i naturen är alltid en spännande utmaning som framförallt ställer höga krav på mig som guide.
All typ av sportfiske utövas inom J.L Guiding. Verksamheten är igång större delen av året med lite olika inriktning beroende på säsong.
– Under de guidade turerna får man lära sig allt möjligt som har med natur och fiske att göra, allt från fisketekniker till insektslära. När det gäller fiskekurser tas både nybörjare och inbitna sportfiskare emot. Jag ser till helheten, och ser värdet i att lära ut både grunder och mer djupgående kunskap för att skapa förståelse för var vår natur verkligen har att erbjuda.
J.L Guiding säljer även fiskeutrustning och relaterade prylar, allt från nybörjarset till avancerade produkter för experten.

Vill utveckla fisketurismen
Både privatpersoner och företag söker sig till J.L Guiding för upplevelser utöver det vanliga. Att utveckla fisketurismen är en av Jesper Larssons största passioner, han ser gärna att fler utländska besökare upptäcker de fina möjligheter som norra Sverige har att erbjuda i form av natur, friluftsliv och då framförallt sportfiske.
– Jag har flera olika uppdrag som konsult inom fisketurismen.
Jesper är mycket positiv till att fisketurismen växer som näring, och utbildar gärna potentiella guider för att fler ska kunna livnära sig på guide- och fiskeverksamhet. Han avslutar här med orden:
– Jag tror att näringen som helhet skulle må bra av att fler vågade satsa och vidareutbildade sig, det finns så mycket att hämta inom branschen och jag vill vara en kunskapsförmedlare här.