Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Jönköping – mässornas stad sedan 51 år

Året var 1961 då Sveriges lantbrukare fick sin första fasta mötesplats på Rosenlundsfältet i Jönköping – en mässa som kallades Elmia.
I sitt invigningstal från den första mässan i maj 1961 sa dåvarande landshövdingen Allan Nordenstam:
”Jönköping kan bli en stor utställningsstad och Jönköping vill bli det”.

Idag, 51 år senare, kan man bara konstatera att landshövdingen hade rätt. Cirka 400.000 personer besöker Elmia varje år för att uppleva mässor av olika slag.
– Bakgrunden till att Elmia startades här var att man tyckte att Jönköping var bra beläget för lantbrukarna i Sverige mellan regionerna Västergötland, Östergötland och Skåne. I början samlades man utomhus på fältet och då var det en allmän folklig mässa med olika aktiviteter som bordsdukning och annat, berättar Hans Standar, VD på Elmia.
Under 1960- och 70-talen hade man i princip en stor jordbruksmässa på Elmia varje år, men i slutet på 70-talet och 80-talet började man titta på andra verksamheter. Nu började det även dyka upp mässor för underleverantörer, jägare och skogsnäringen och sedan dess har utbudet ökat. Idag har Elmia 20-25 egna varumärken inom olika branscher i sin portfölj.
– Historiskt sett så finns branscherna inom den gröna sektorn, det vill säga produkter för jordbruk, skog och parkmiljöer. Det andra stora benet för oss är industrimässor, som till exempel leverantörsmässor och automationsmässor. En annan stor del är transport- och entreprenadsektorn med lastbilar, husvagnar och liknande, berättar Hans Standar.
Mässorna på Elmia riktar sig mot företag och utställare över hela landet, men också internationellt. Elmia Wood är till exempel världens största skogsmässa och går av stapeln vart fjärde år.

Goda resultat
Mässorna på Elmia genererar goda resultat, inte bara för utställarna utan också för kommunen och regionen.
– Vid varje mässa mäter vi besökstillfredsställelsen, hur mycket utställarna får tillbaka och återköpsintresset. Vi har bra koll där, säger Hans Standar. Vi tittar också på vad Elmia har för betydelse för regionen och kan konstatera att det är en viktig motor för bygden. Mässorna levererar mycket pengar i form av besöksintäkter, restaurangbesök, transporter och handel.
Under 40 år har Elmia också stått som värd för konferenser, kickoffer och möten av de mest skilda slag. Här finns ett 20-tal konferensrum att välja mellan. Förutom en välkomnande inramning får man sällskap av kaffe, nybakade bullar och god mat.

DreamHack
– Vi är väl positionerade när vi pratar om det personliga mötet. Trots den digitala revolutionen så vill ju människor träffas, se varandra i ögonen och skaka hand. Ett bra exempel på detta är DreamHack då vi har cirka 15.000 ungdomar som är här och spelar spel över en helg. Det gör de vanligtvis hemma, men två gånger om året kommer de hit för att få den sociala kontakten, säger Hans Standar.
På DreamHack avgörs bland annat världsmästerskapen i olika datorspel med kommentatorer på plats och stora prissummor hägrande. Alltihop direktsänds dessutom både på webben och i TV.