Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

JoSwe El – från Ericsson till hela Gotland

Tony Johansson, en av grundarna och idag ensamägare av JoSwe El AB, började som elektriker på Ericssons fabrik i Visby i början av 1980-talet. Så småningom kände Tony att det var dags att ta steget vidare, och med sina kontakter, sin erfarenhet och unika kompetens startade han det egna företaget tillsammans med en kompanjon och man skrev då kontrakt med Ericsson. Tillväxten var raketartad och inom kort hade företaget ett tiotal anställda. Idag är JoSwe El en av de större aktörerna på orten och man erbjuder i stort sett allt inom el-, data- och teleinstallationer.

JoSwe El i Visby med sina 17 anställda anlitas ofta av de stora byggföretagen på Gotland. Med lång erfarenhet och ett gott rykte levererar JoSwe El det mesta som förknippas med el – dvs. nätinstallationer för industrier och bostadshus, datanät, larm och säkerhetssystem samt belysning och ljussystem är några exempel.
– Vi anlitas ofta för stora projekt här i regionen, och är bl.a. med och gör installationer inom projektet Drömstugan här på Gotland, berättar Tony.
Inom projektet ska ett mycket attraktivt bostadsområde uppföras i Slite. Vanligt för Drömstugan är strandbyar om ca 50 – 100 bostadsrätter med hög komfort och förstklassigt läge. Parallellt så samarbetar JoSwe El även med lokala drakar som Cementa och Myrsjö hus.

Ofta 40 – 50 projekt på gång samtidigt
Tony understryker att JoSwe El verkligen står för det mesta inom el och installation.
– Vi servar exempelvis även rulltrappor och bensinstationer. Med tanke på vårt geografiska läge så måste vi vara lyhörda och samtidigt ha rätt kompetens för att kunna ta oss an i princip allt som kunden efterfrågar. Vi har oftast 40 – 50 projekt på gång samtidigt, så nog har vi en kännetecknande bredd och hög kapacitet.
JoSwe El bedriver även samarbete med den aktör som köpt Ericssons gamla fabrik i Visby. Idag finns en rad verksamheter etablerade i de gamla fabrikslokalerna, exempelvis Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och Friskis & Svettis.
– På ett sätt kan man säga att vi har nått våra rötter eftersom vi är tillbaka där allt startade för ett antal år sedan. Den stora skillnaden är att vi nu bedriver ett stort antal andra projekt samtidigt, vi är mycket framåtdrivande och ständigt på jakt efter nya utmaningar, understryker Tony.

Goda relationer skapar tillväxt
Som en del av företagets starka framförhållning ser man till att synas ute på mässor och evenemang, som exempel. Tony förklarar att ett aktivt deltagande i mässor bjuder på ypperliga tillfällen att träffa kollegor i branschen och knyta kontakter för framtida samarbeten.
På JoSwe El har man alltid värnat om samarbeten och goda relationer. Återkommande kunder är avgörande för företagets tillväxt.
– Att utföra uppdrag och driva arbetet på ett bra sätt är oftast mycket viktigare än priset, våra kunder söker felfri funktion och då är vi ett bra alternativ, säger Tony Johansson som avslutning.