Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Kentima följer kunderna ut i världen och rustar för stor Europasatsning

Stark tillväxt och utveckling har präglat mjukvaruföretaget Kentima, framförallt under de senaste fem åren. Användarvänlighet, pålitlighet och kvalitet är ledorden för all mjukvaruutveckling, Kentima tar steget längre och erbjuder produkter med stor flexibilitet som enkelt kan appliceras inom flera olika områden och inom de flesta branscher. Företagets produkter säljs idag via distributörer och olika samarbetspartners.

Kentima etablerades i nuvarande form 1994 av Kent Nilsson, tillika VD. Företagets huvudkontor finns i Staffanstorp utanför Malmö, men marknaden är rikstäckande och Kentima har även utvecklats till att idag ha en global närvaro.
Från början koncentrerades verksamheten på försäljning av olika agenturprodukter inom mätteknik samt utveckling av kundanpassade system för automatisering av maskiner.
Efter en sund tillväxt har Kentima utvecklats till ett innovativt högteknologiskt företag som utvecklar egna produkter inom de tre affärsområdena: mjukvara för kameraövervakning, mjukvara för HMI/SCADA system samt industridatorer.
De första egenutvecklade produkterna levererades 2006, den främsta tillväxten har således skett inom loppet av mindre än fem år.

Produkter med bredd
Ethiris är en unik plattform för övervakning som utvecklats av Kentima. Den nätverksbaserade programvaran körs via vanlig PC, således får fler användare tillgång till ett modernt och avancerat övervakningssystem där både digitala och analoga kameror kan anslutas.
Eftersom Ethiris är ett flexibelt och kostnadseffektivt system kan det användas av en stor målgrupp – från den lilla butiken till större varuhus och fastigheter.
Det nya operahuset i Oslo, som öppnade 2008, använder Ethiris för kameraövervakning. Systemet är sålt och installerat av Bravida i Norge. Det är ett stort system då byggnaden omfattar en areal som motsvarar fyra fotbollsplaner.
– För att illustrera Ethiris flexibilitet kan nämnas att flera av allsvenskans fotbollsarenor övervakas med systemet, exempelvis Helsingborgs IF:s arena Olympia, berättar Kent Nilsson.
För att beskriva det breda användningsområdet av Ethiris nämner Kent att några av Sveriges största sjukhus t.ex. Sahlgrenska i Göteborg och flygplatsen i Beijing använder sig av Ethiris.

Flexibla lösningar som kan kombineras
Kentima har även utvecklat WideQuick, som är en HMI/SCADA mjukvara. WideQuick används av kunderna för att utveckla grafiska användargränssnitt för olika typer av operatörskommunikation och kan lätt integreras med ett stort antal system.
– Med WideQuick kan våra kunder snabbt skapa kraftfulla lösningar utan att själva behöva använda sig av avancerad programmering, förklarar Kent Nilsson. Systemet kan användas inom ett stort antal områden och branscher, där allt från enskilda maskiner till stora processanläggningar representeras. Reningsverket i Kristianstad har ett av landets mest avancerade och modernaste övervakningssystem med WideQuick, som exempel.
Larmcentralen i Helsingborgs stad använder både WideQuick och Ethiris för att uppnå en optimal övervakning av Helsingborg. Ett antal Ethiris-servrar finns placerade runtom i kommunen, sammankopplade till en central övervakning i larmcentralen. Där används WideQuick för att presentera relevant information till operatörerna.
Även Nordens största köpcentrum, Skärholmen i Stockholm, använder en kombination av Ethiris och WideQuick för att uppnå en användarvänlig och effektiv övervakning.
– Sandvik AB är en långsiktig samarbetspartner för oss. Vi har följt dem ut i världen genom att de valt att installera våra programvaror och industridatorer för effektivisering av t.ex. några av världens största gruvor. Våra system används bl.a. i en stor gruva i Kazakstan som har 4 500 anställda och en krosskapacitet på 6000 ton per timme.

Redo för export 2011
Efter att ha levererat tusentals licenser av sina egenutvecklade mjukvaror och över 3000 industridatorer besitter Kentima den kompetens och erfarenhet som krävs för att expandera mot export. Kentimas produkter når idag den globala marknaden via stora svenska internationella företag.
– Vi har nu för avsikt att även bygga upp ett distributionsnät i Europa. Förutom att sälja våra produkter via distributörer kommer vårt partnerprogram att innehålla utbildningar och andra tjänster till vårt nätverk av återförsäljare. Att gå på export har alltid varit ett mål, och nu är vi där, säger Kent Nilsson avslutningsvis.