Fre 2 dec / År 40 / Nr 5 2022

Kliniken erbjuder bekvämlighetskirurgi i ordets rätta bemärkelse

Kliniken Plastikkirurgi etablerades i Stockholm 2006, lite som en kompletterande verksamhet till den som grundats i Falun fyra år tidigare. Kliniken satsar på att ge ett personligt och professionellt bemötande där patientens behov och önskemål sätts i första rummet. På Kliniken anser man att skönhetskirurgi är detsamma som bekvämlighetskirurgi. Hur man på bästa sätt kan hjälpa till för att öka livskvaliteten för den enskilda patienten är det viktiga.

Det handlar mycket om att återskapa naturlig skönhet och funktion. Här erbjuds kvinnor och män alla typer av plastikkirurgi undantaget rena bröstförstoringar, näsplastiker och korrektioner av manliga genitalia.
Kliniken satsar framför allt på den mogna kvinnan och hennes välbefinnande. Här bedöms alla individuellt genom en konsultation där man kartlägger förutsättningar och önskemål. Det är viktigt att vara helt överens, och att patienten får en så klar bild som möjligt av hur slutresultatet kommer att bli.

Trender – överviktsproblem ökar
Våra vanor förändras och dagens samhälle ställer höga krav på prestation och effektivitet. Därmed förändras även livsstilen, och trenden visar att behovet av plastikkirurgiska operationer förknippade med tidigare övervikt ökar, exempelvis korrektion av hudöverskott, framför allt buköverhäng.
– Patienterna inom detta segment kommer ofta till oss via den offentliga sjukvården, berättar Med Dr Lieselotte Frost Arner, medicinskt ansvarig för den plastikkirurgiska och medicinska hudvårdsverksamheten på Kliniken. Vi opererar på uppdrag av S:t Görans sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset och kan utföra de flesta operationer som kan vara aktuella för patienter med tidigare överviktsproblem.
Beslutsfattande instans beträffande godkännande för operation inom den offentliga vården är dock alltid landstinget. I Stockholm betyder det att ett sådant godkännande endast kan ges via plastikkirurgiska kliniken på Karolinska sjukhuset
Även andra landsting kan hänvisa patienter till Kliniken, som för övrigt också samarbetar med alla stora försäkringsbolag.

Ansiktskirurgi – ”Less is more”
Lieselotte Frost-Arner har som överläkare på universitetssjukhuset i Malmö arbetat mycket med rekonstruktiv plastikkirurgi i södra Sverige, hon var även ansvarig för den kirurgiska delen av brännskadevården och bl.a. engagerad i arbetet med brännskadade från den s.k. Göteborgsbranden som uppmärksammades internationellt. Ansiktsrekonstruktioner av alla slag är ett av hennes främsta intressen efter snart 30 års erfarenhet.
– Diskret ansiktskirurgi kan betyda mycket för välbefinnande och glädje i vardagen, menar Lieselotte.

Filial för medicinska behandlingar
Kliniken erbjuder även medicinska hudvårdsbehandlingar och har nyligen öppnat en filial i Hammarby Sjöstad som fokuserar enbart på medicinska behandlingar. Här erbjuds bl.a. bindvävsmassage och ljusbehandlingar, LPG respektive IPL. Man kan exempelvis ta bort ytliga kärl, åldersfläckar och oönskad hårväxt. Det handlar alltså inte om bröstförstoringar eller liknande – detta hör inte till Klinikens område.
– Vi kommer att fortsätta satsa på det vi är bra på, och förädla vårt koncept. Bekvämlighetskirurgi är ett bra ord som sammanfattar hela vår verksamhet, säger Lieselotte som avslutning.