Lör 13 apr / År 42 / Nr 1 2024

Kommersiella golv kräver rätt golvvård

Som ledande tillverkare och leverantör av golvslipningsutrustning har HTC i Söderköping det bredaste produktutbudet.
Företagets slipmaskiner täcker allt från kantområden till enorma ytor på tusentals kvadratmeter.
HTC:s produkter, HTC Superfloor och Twister, har nått stora framgångar i hela Skandinavien och inte minst i USA.

HTC startades av Håkan Thysell som ett entreprenadföretag 1987. Håkan började med att slipa marmorgolv, men maskinerna och verktygen som användes då var inte bra. Det var mycket tidsödande att slipa marmor – att slipa 10-15 kvadratmeter kunde ta en dag och det var inte många kunder som hade råd med det. I slutet av 1980-talet hittade Håkan Thysell en engelsk maskin som var bättre och hade diamantverktyg i stället för konventionella slipskivor. Med den här maskinen kunde man öka farten till att slipa 30-40 kvadratmeter om dagen. Men Håkan Thysell ville ha en ännu snabbare modell och 1990 bestämde han sig för att bygga en egen maskin. 1991 provkördes den nya slipmaskinen i Stockholm där den tävlade mot den tidens snabbaste slipmaskin från Italien. Den nya egna slipmaskinen vann alla tester och Håkan beslutade sig för att bygga och sälja slipmaskiner i egen regi.
– Vi hade importerat slipmaskiner från England samtidigt som vi var ett entreprenadföretag. Totalt sålde vi 30-40 maskiner av den engelska modellen i Sverige. 1992 bröt vi med engelsmännen som leverantör och började tillverka maskiner själva, berättar Karl Thysell, marknadsförare på HTC och son till Håkan Thysell.
De engelska maskinerna var egentligen ombyggda städmaskiner och var inte gjorda för slipning egentligen även om det gick hjälpligt.
– Nu hade vi gjort en maskin som var konstruerad för att slipa på riktigt.
1993 publicerades en artikel om HTC:s slipmaskin i en tidning och en byggare i Linköping läste artikeln.
Karl Thysell berättar:
– Han ringde och frågade om man inte kunde slipa betong med maskinen. Det hade regnat när han gjutit och det blev väldigt gropigt. Vi åkte till bygget i Linköping och slipade och resultatet blev hur bra som helst. Vi var själva lite förvånade. Byggaren var mycket nöjd och sparade massor med pengar och räddade hela projektet.
Detta blev starten för HTC att sälja slipmaskinerna till andra applikationer än natursten.

HTC Superfloor
HTC började så småningom experimentera med att slipa betong som man slipar marmor och korsbefruktade de två metoderna.
– Vi kunde ju polera natursten och granit och gör man likadant på betong får man ett blankt och snyggt golv. När man slipar natursten så slipar man med vatten och gör man det med betong blir det fruktansvärt mycket gegga. 1998 knäckte vi nöten då vi lyckades polera betong utan vatten. Detta koncept döpte vi till HTC Superfloor, berättar Karl Thysell.
HTC Superfloor är ett revolutionerande golvkoncept med en teknik som gör betong både roligare, starkare och mer hållbar. HTC:s maskiner och diamantverktyg slipar och polerar betonggolvet för att avlägsna ytskiktet och exponera den mer hållbara betongen därunder.

Tillsätt bara vatten
Med det nya golvkonceptet om ytterligare krav på att underhålla golven – något som gjorde att man 2006 lanserade HTC-produkten ”Twister”.
Det är ett revolutionerande städsystem som består av rondeller preparerade med miljarder mikroskopiska diamanter, som rengör och polerar golv mekaniskt i stället för med kemikalier. Det enda man tillsätter är vatten. Från början utvecklades produkten för HTC Superfloor, men har utvecklats så att den kan användas på de flesta vanliga golvtyper, som terrazzo, klinker, linoleum, vinyl/plast, natursten och förstås betong.
– Twister har blivit en jättestor produkt och har en enorm miljöfördel eftersom man inte behöver använda några kemikalier. Cirka 14 miljarder kvadratmeter golv städas varje år med Twister, vilket motsvarar 30 miljoner kvadratmeter om dagen, berättar Karl Thysell.

Breddar verksamheten
HTC har börjat bredda verksamheten och siktar nu in sig på att slipa även broar.
– När man skrapar betongen i en brokonstruktion med grävskopa tar det upp till två veckor, men med vår metod går det på två dagar. Man sparar tid, det blir bättre för miljön och ett bättre tekniskt resultat, säger Karl Thysell.
Många kunder har nytta av HTC:s produkter och metoder, dels butikerna, men också städbolag som städar golven och entreprenörer som byter eller renoverar golv.
HTC har idag 175 anställda, varav cirka 100 i Söderköping och cirka 75 i fyra dotterbolag. Företaget omsätter cirka 350 miljoner kronor.