Sön 4 dec / År 40 / Nr 5 2022

Kreativ miljö för inspirerande möten mellan människor

Naturskönt och strandnära intill sjön Möckeln ligger Karlskoga folkhögskola. Här ute i det gröna sprudlar det av liv och rörelse veckans alla dagar då studenter, konferensgäster och turister samlas i folkhögskolans lokaler. Karlskoga folkhögskola är nämligen mer än en skola – här finns även vandrarhem, restaurang och konferensmöjligheter.

Möten mellan människor är huvudinriktningen för Karlskoga folkhögskola, möten som omfattas av studier, arbete, rekreation och avkoppling. Här möts ca 225 deltagare årligen via skolans långa kurser, och de får sällskap av ett stort antal turister som bor på vandrarhemmet och ett växande antal konferensgäster som integreras i skolans miljö genom olika aktiviteter.
– Vi befinner oss i uppbyggnadsfasen, och är mitt i planeringsarbetet över vilka aktiviteter vi kommer att kunna erbjuda konferensgästerna framöver, berättar Anders Thunberg, som ansvarar för konferensavdelningen.

Kul för affärsgäster med chokladprovning och konsthantverk
Karlskoga folkhögskola erbjuder både dag- och weekendkonferenser. Med välplanerade konferenspaket som innehåller en hel del upplyftande aktiviteter vill man sätta en speciell prägel på konferensen. Skolan har ett helt annat perspektiv om man jämför med traditionella konferenshotell. Här hamnar gästerna mitt i en kreativ miljö som influeras av flera olika typer av verksamheter.
Närheten till naturen och sjön innebär i sig möjligheter till aktiviteter som kanotpaddling, bad och skridskoåkning. Skolans musikstudenter ställer också upp med konserter och olika arrangemang.
– Vi vill nu fokusera ännu mer på att ta tillvara på de möjligheter som finns i huset. Vi har bland annat en duktig konditor som arbetar här i restaurangen, och nästa år kommer vi att erbjuda chokladprovning som en aktivitet för konferensgästerna, förklarar Anders.
Karlskoga folkhögskola har även en stark prägel inom konsthantverk, något som även kan integreras i konferenspaketet.
– Drejning är ett exempel på en aktivitet som uppskattas av många och som vi hoppas på att kunna anpassa till något som tilltalar även affärsgäster.

En kreativ miljö värd att komma tillbaka till
Anders Thunberg gick själv fritidsledarlinjen då Karlskoga folkhögskola flyttade in i de befintliga lokalerna intill Möckeln i början av 70-talet. Efter att ha arbetat med bl.a. aktivering av äldre kom Anders tillbaka till folkhögskolan och driver nu konferensavdelningen sedan flera år.
– Jag gillar möten mellan människor och tycker det är otroligt spännande att arbeta i en miljö där många olika typer av människor vistas och möts på ett naturligt sätt. Vi strävar efter att nå ut till företag här i regionen, och jag tycker vi har lyckats bra. Vi har en intressant period framför oss nu när vi kryddar konferensverksamheten med extra aktiviteter, säger Anders avslutningsvis.