Tis 29 nov / År 40 / Nr 4 2022

Kroppkakor för årets alla dagar

Arontorps kroppkakor och mat finns sedan ett par år tillbaka i Färjestaden på Öland. Här kan man få kroppkakor sju dagar i veckan året runt. Den som hellre vill ha något annat kan i stället välja det, här serveras även husmanskost.

Gillis Dahlström som driver serveringen berättar att det började egentligen i samband med en skördefest. Dessa brukar hållas på Öland en helg i september eller oktober varje år. Gillis Dahlström, som har en bakgrund som yrkesfiskare och inte kock som man skulle kunna tro, provade på att medverka med servering av kroppkakor. Dessa gjorde succé och det hela utmynnade i att han startade den servering han har idag.

Öppet året om
Även om den stora turistströmmen till Öland mest sker sommartid, så har Arontorps kroppkakor och mat öppet året om. Måndag till fredag serveras dagens rätt. Raggmunk och kroppkakor finns alltid, men till detta kommer andra slags husmanskost. Serveringen har 70 sittplatser inne och 120 ute. Ibland är det för litet, särskilt regniga dagar. Sommartid har man i snitt 4-500 lunchgäster, och är då vädret sådant att alla vill sitta inne blir det snabbt väldigt trångt. Därför hoppas Gillis Dahlström på sikt kunna bygga ut med ytterligare 60 sittplatser inne. Än så länge ligger utbyggnaden på ritbordet, men han hoppas kunna sätta igång bygget under det närmaste året.

Avhämtning
Även om man har ganska många lunchgäster så säljs de allra flesta kroppkakorna för avhämtning. En del hämtar bara till den egna lunchen, medan andra köper med sig kroppkakor till hela släktkalaset.
Vad är då utmärkande för en riktigt god kroppkaka?
-Att den är rätt kryddad, det ska vara tillräckligt mycket salt och kryddpeppar, svarar Gillis Dahlström. Och så är det viktigt att fläsket är poröst, det ska inte vara någon hård boll i mitten. Det är det allra svåraste, att få fläsket att bli bra.
-Sen, tillägger han, så kan man ju också poängtera att kroppkakorna är glutenfria.

Hantverk
Att få kroppkakorna precis som Gillis Dahlström beskriver att de ska vara är ett hantverk. Här gäller inga genvägar, utan all tillagning sker manuellt. Det fordrar många kockar, det är inte som i början då Gillis var ensam om tillagningen, nej här är det sex personer som jobbar i köket vid högtryck. Och vid höstarnas skördefester är där ännu fler. De fyra dagarna brukar serveringen vara öppen mellan 11 och 23 och man får ställa upp ett speciellt serveringstält för alla besökare. Fredagen förra året passerade .1300 ätande den dagen och till detta kommer då de kroppkakor som levereras till avhämtningen.
-Vid skördefesten får vi bekänna färg, säger Gillis Dahlström. 2010 tillverkade vi 17.000 kroppkakor den helgen.