Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

KSM/TIAB – ”utvecklingen av har överträffat förväntningarna”

Det privata byggföretaget KSM/TIAB kombinerar specialiserad snickeriverkstad med rådgivning och byggentreprenader av olika omfattning. Bland tidigare uppdrag finns allt från nybyggnationer på uppdrag av offentliga aktörer och renovering av industriella fastigheter till mycket specialiserade uppdrag som exempelvis kyrkoinredningar och högklassiga ytskikt i hotellsviter. Ägarna Stefan Forsberg och Patrik Nilsson konstaterar att utvecklingen av företaget har överträffat förväntningarna man hade då bolaget köptes för sju år sedan.

KSM/TIAB förlitar sig idag mycket på sitt goda rykte i branschen. Att vara en seriös byggentreprenör med goda referenser och långsiktiga avtal med större företag var visionen då man förvärvade företaget. Så har det också blivit. För att utöka serviceutbudet ytterligare har ägarna Patrik och Stefan byggt upp en snickeriverkstad där man vänder sig till både företag och privatpersoner.
– Målet var från början att uppnå stabilitet i företaget och det har vi också gjort, kommenterar Stefan Forsberg. Vi har ett tiotal anställda där merparten arbetar med byggentreprenader ute på fältet och ett par verkar inom snickeriverkstaden och servar våra kunder härifrån.
När det gäller entreprenader är KSM/TIAB breda – nybyggnationer, byggservice, industribyggnationer, betongarbeten och murning/putsarbeten – i princip allt finns med på projektlistan idag.

Spännande projekt
Företaget har slutit avtal med ett flertal större aktörer i Karlskoga med omnejd och kan visa upp goda referensobjekt. Ett annorlunda projekt som Stefan och Patrik är stolta över är inredningsarbetet i Vikers kyrka, ett uppdrag som ställde höga krav på varsamhet och respekt för bevarandet av kyrkans atmosfär.
– Där sattes vårt hantverkskunnande på prov, minns Patrik Nilsson. Med respekt för de krav som ställdes från Riksantikvarieämbetets arkitekt levererade vi en ny inredning som smälte ihop med kyrkans traditionella prägel. Ett annat spännande projekt som vi nyligen avslutat är renoveringen av Bofors Hotell, där bl.a. president- och kungasviten har fått nya ytskikt och nya badrum.

Partners istället för konkurrenter
KSM/TIAB kombinerar gärna bredden i verksamheten då man levererar inredning från snickeriverkstaden i kombination med att utföra byggprojekt på entreprenad.
– I snickeriet handlar det i första hand om trapptillverkning samt produktion av fönster och dörrar. Vi tillverkar även specialinredningar, utför servicearbeten och diverse byggnadssnickerier. Intressant är också att vi ofta levererar inredning till våra konkurrenter i entreprenadbranschen. Istället för att se oss som konkurrenter blir vi partners och det vinner alla på i längden, menar Patrik.

Special är standard
En profilprodukt för snickeriverkstaden är måttbeställda trappor.
– Vi känner oss väldigt trygga med vår kompetens, därför vågar vi ta oss an lite större uppdrag samtidigt som vi gärna levererar snickeriarbeten till andra entreprenörer, säger Stefan Forsberg.
Samtidigt kan KSM/TIAB leverera till privatpersoner och bistår då gärna också med rådgivning för att skapa en optimal produkt för den enskilda kunden. Kort och gott kan man säga att inget uppdrag är det andra likt, och för KSM/TIAB har special blivit standard.