Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Läckö Slott bjuder på rika upplevelser utöver det vanliga

Under våren slår Läckö Slott, vackert beläget på Kållandsö i Vänern, återigen upp portarna för besökare från när och fjärran. Här finns mycket att uppleva oavsett intresse och ålder – Läckö Slott är en samlingsplats för människor som vill berika sina liv med nya upplevelser. Här kan man bl.a. ta del av grönska på ett nytt sätt, eller varför inte tillgodogöra sig ett stycke svensk historia eller få en inblick i nutida fotokonst?

Läckö Slott bjuder på rika upplevelser under en generös vår-, sommar- och sensommarsäsong. Här finns något för alla; förutom storslagna trädgårdar och blomsterarrangemang visas konst- och fotoutställningar och årligen anordnas en sommaropera baserat på inspirerande och ibland annorlunda verk. Dessutom bjuder Läckö Slott på spännande skattjakter för barn och schlagerfest som lockar besökare från hela landet.

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
Mitt i den västgötska naturen uppförs under året naturum Vänerskärgården – Victoriahuset inte långt ifrån Vänerns geografiska mittpunkt.
– Det blir ett Visitor Center för alla som på ett lustfyllt sätt vill öka sina kunskaper om områdets natur- och kulturvärden, säger Magnus Lönnroth, VD Stiftelsen Läckö Slott.
Vänern har med sina 22 000 öar, holmar och skär norra Europas största sötvattensskärgård och området utsågs 2010 till Sveriges andra bisfärsområde av Unesco. Nu uppförs här en ny byggnad, ritad av White Arkitekter, till Kronprinsessan Victorias ära och i syfte att inspirera till kunskapsutbyte om den västgötska naturen och kulturmiljön.
– Vänerskärgården – Victoriahuset blir ytterligare en markering av områdets spännande historia och kulturarv. Här presenteras en värld av nya upptäckter med utställningar, övernattning, hörsal, läshörna, vandringsleder samt en stor restaurang – allt med utsikt över Vänern och Läck Slott, fortsätter Lönnroth.

Konst och poesi möter vetenskap
Lennart Nilssons fotokonst visas under högsäsong i en utställning som rymmer allt från livets uppkomst till det frusna livet i en fossil blomma, skickligt förevigat i ett fotografi. Lennart Nilsson är en av landets mest kända och prisade fotografer, han var den förste som lyckades fotografera ett foster inuti livmodern och redan 1952 tog han sina första bilder av ett mänskligt embryo.
I utställningen på Läckö Slott visas unikt bildmaterial från 1960-talet med temat Ett barn blir till tillsammans med Den fossila blomman, enorma förstoringar av en 80 miljoner år gammal blomma handkolorerade av Gillis Häägg. Utställningen möter annan konst och färgfoto blandas med svartvitt, verklighet möter poesi och vetenskap möter konstfulla drömmar.

Prisad operaverksamhet
Årets sommaropera, Den listiga lilla räven, baseras på Leos Janaceks verk och har premiär fredagen den 13 juli. Tidskriften OPERA:s läsare har röstat fram Läckö Slotts operaverksamhet som vinnare av Operapriset 2011 där nomineringen var för ”djärv repertoarpolitik”. Priset, som delas ut för tjugofemte året i rad, går för första gången till en operascen och prisutdelningen sker i samband med premiären i juli.

Unika matupplevelser med närodlat – kan det bli bättre?
Lilla Slottsträdgården har sedan 1600-talet använts för att bedriva försöksodling av frukt, grönsaker och kryddor. De stora murarna som omger trädgården uppfördes ursprungligen i syfte att isolera och därmed förlänga odlingssäsongen.
Idag växer här både valnötter och fikon samt en hel sfär av grönsaker och kryddor som tas om hand av Läckö Slotts egna krögare som bjuder på naturnära läckerheter under hela säsongen i Restaurang Fataburen och Café Stallet.
Restaurang Fataburen finns med i White Guide och under våren tilldelades krögarna Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm Gastronomiska Akademiens diplom för sitt engagemang med motiveringen ”en helhetsupplevelse i de atmosfärrika lokalerna, ett varierat kök tillagat med största omsorg och de bästa råvaror som finns i närområdet”.
Samarbetet med Lilla Slottsträdgården berikar utbudet i restaurangen och bidrar till en unik helhetsupplevelse som märks och känns.