Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Lång erfarenhet av fackverk och takstolar

SWL Stålkonstruktioner AB i Smedjebacken har specialiserat sig på konstruktion och tillverkning av fackverk och takstolar.
Företagets moderna CAD-utrustning gör det möjligt att skräddarsy optimala lösningar till kunderna.

Fackverk i stål började tillverkas 1949 vid dåvarande Smedjebackens Valsverk. Sedan 1954 finns SWL-fackverk eller SWL-balk som vedertaget produktnamn.
– Företaget har bytt namn ett par gånger, men det nuvarande namnet SWL Stålkonstruktioner kom 2003. Idag har vi 29 anställda och omsätter 55-60 miljoner kronor, berättar Margaretha Sundberg, VD på SWL Stålkonstruktioner.
Företaget erbjuder takstolar i olika utföranden och speciella konstruktioner som till exempel ramar, gång- och cykelbroar samt rörbryggor.
– Vi svetsar fackverk och takstolar, framför allt till industrin och hallbyggnader. Våra kunder är byggföretag, som i sin tur har uppdrag från industri eller fastighetsbolag, berättar konstruktionschef Svante Eriksson.
Upptagningsområdet för SWL Stålkonstruktioner finns inom en radie på cirka 70 mil från Smedjebacken.

Modern CAD-utrustning
Företagets konstruktionsavdelning använder idag avancerad och modern CAD-utrustning i såväl 2D- som 3D-miljö. Detta ger möjlighet att skräddarsy optimala lösningar för varje form av belastningsfall. Företagets beräkningsmetoder är typgodkända av SITAC.
SWL har ett erkänt gott rykte beträffande snabb offerthandläggning, kvalitetsutförande och leveranssäkerhet. Produkterna är uppskattade på marknaden.
– Våra takstolar väger förhållandevis lite i förhållande till den last de bär upp. Det är dessutom lätt att dra rör och ventilationstrummor genom balkarna i och med att det är väldigt öppet, berättar Svante Eriksson.
Företagets konstruktioner finns bland annat i Citygross i Örebro, Sjumilahallen i Göteborg, Jula Centrallager i Skara, Ikano i Västerås, en fotbollshall i Skinnskatteberg och i Lyviksbergets handelsområde i Ludvika.

Mångårig erfarenhet
SWL är certifierad enligt kvalitetssäkringssystem ISO 9001 och företagets mångåriga erfarenhet borgar för att produkterna har hög detaljnoggrannhet och kvalitet.
– Det finns fem-sex aktörer till i landet som arbetar med det vi gör, men vi klarar oss bra. Våra produkter har ju funnits sedan 1949 och många känner till dem och vårt företag, säger Svante Eriksson.
SWL Stålkonstruktioner är anslutet och certifierat enligt SBS, Svensk Byggstålskontroll.