Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Linköping – Sveriges Flyghuvudstad

Linköping sprudlar av energi och livskraft. Som en av landets snabbast växande städer samt en del av fjärde storstadsregionen är Linköping en av Sveriges viktigaste knutpunkter med starka relationer till resten av Norden och Europa. Här sjuder det av entreprenörskap och utvecklingskraft.

Linköpings moderna historia är en berättelse där flyget spelar en viktig roll, för näringslivet, tillväxten och mångas fritid.

Historien börjar med skapandet av Flygskolan på Malmen redan år 1912.

Vidare provflög företaget ASJ år 1931 sitt egenproducerade flygplan som senare blev grunden till företaget Saab etablering i Linköping. Det var ett logiskt val med tanke på den goda kompetensförsörjning av arbetskraft som fanns genom militära och civila aktiviteter på Malmen.

Saabs fortsatta behov av kompetent arbetskraft var därefter en stark bidragande orsak till bildandet av Linköpings Universitet.

Kreativitet och innovationer är något som flyget bidragit med till dagens Linköping och som även bevisar stadens populära devis – där idéer blir verklighet.

Sveriges flyghuvudstad
Det finns flera argument till varför man i Linköping redan idag anser sig vara den främsta flygstaden i landet.

Idag är Linköping ensamma i Sverige med att tillverka flygplan, försvarsmaktens flygskola är

placerad här och liksom Stockholm och Göteborg har Linköping två fungerande flygfält.

Hela en tredjedel av Linköpings yrkesverksamma personer har anknytning till flygrelaterad verksamhet.

– Linköping är sedan många år tillbaka en stad med stark identitet inom flyg och högteknologi, säger Joakim Ljungqvist, huvudansvarig för marknad och kommunikation på det kommunala näringslivsbolaget NuLink AB. Han fortsätter:

– Den mångåriga traditionen inom flyg har skapat en unik kompetens och erfarenhet. Många företag har under årens lopp utvecklat produkter och tjänster som har sitt ursprung i flyg- och flygrelaterad verksamhet.

Under 2010 firar Svenskt flyg 100 år och det planeras för en hel del festligheter kring detta i hela Sverige och i synnerhet i Linköping.

– Som årets höjdpunkter får ses invigningen av nya Flygvapenmuseum med efterföljande flyguppvisning för allmänheten, avslöjar Ljungqvist.

Främjar för sunt företagsklimat
NuLink arbetar med utvecklingsfrågor som rör Linköpings näringsliv, och servar både befintliga och potentiella aktörer. Tillsammans med kommunen strävar man efter att främja för ett sunt näringslivsklimat, där nya företag får chans att utvecklas och växa, och etablerade aktörer får tillgång till det stöd som behövs för att expandera och även framöver att bedriva en lukrativ verksamhet.

Under 2010 kommer mycket kraft att läggas på flygverksamheten, samtidigt som man även vill främja för nya kontakter och etableringar. Övergripande mål är att stimulera till nya arbetstillfällen. Identifiera, utveckla och stödja nya branscher och kluster genom att skapa ett näringslivsklimat i nationell toppklass.

Urmas Peterhoff
Maria Lind