Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Lokala idrotten hyllas i Västerås

Torsdagen den 26 november är det dags för sjunde upplagan av Västerås Idrottsgala. Dala & Co som arrangerat galorna de senaste sex åren har i år tagits över av bolaget SweDala & Co Event, med Curt ”Curre” Lundmark, som konsult, i spetsen.

Den 26 november dukas det upp till galamiddag på Bombardier Arena för årets upplaga av Västerås Idrottsgala. Drygt 900 gäster avnjuter en god trerättersmiddag, samtidigt som de får ta del av prisutdelningar till lokala idrottsprofiler och sprakande underhållning.
Priskategorierna omfattar bland annat Årets idrottsprofil, handikappidrottare, tränare/ledare, ungdomstränare/ledare, lag, eldsjäl och prestation. Allmänheten och de lokala idrottsföreningarna skickar in sina nomineringar till en jury som gör ett urval, så att fyra personer nomineras till varje kategori.
– Förra året fick vi in över 4.500 röster från hela världen, berättar en glad och stolt Curt Lundmark. Juryn, som består av idrottare och sportjournalister, är slutligen de som, utifrån rösterna, utser vinnarna.
– Personligen tycker jag att de roligaste priserna som delas ut är Årets ungdomsledare och Årets eldsjäl. Idrott är en stor del av många människors liv och många gör ett fantastiskt, ofta ideellt, jobb vid sidan av tävlingsarenorna, men blir sällan uppmärksammade för det. Här får vi chansen att göra det. Vårt pris till dem består bl a av 7.500 kronor i presentkort. Eldsjälen får även resa, övernattning och biljett till den Svenska idrottsgalan i Stockholm, berättar Curt.
SweDala & Co Event är ansvarig för genomförandet av Västerås Idrottsgala, som arrangeras i samarbete med Västerås Stad.
– Västerås Stad är vår viktigaste partner och sponsor. De delar bland annat ut sina egna priser till alla västeråsidrottare som under året tagit guld i SM, EM och VM. Förutom sponsorerna, som gör det möjligt för oss att få ihop budgeten, har vi ytterligare ett antal partners i form av Västmanlands Idrottsförbund, VLT, Idrottsalliansen och lokalradion, som också delar ut priser på galan.
Galan startar 19.00 och avslutas ca 22.30. I år är Katarina Hultling konferencier. Det blir en del lokala artister på scen och i år gästas galan av Linda Bengtzing och Patrik Isaksson, som står för kvällens underhållning tillsammans med scenproducenterna och showartisterna Tina Säther och Kristin Gunnarsson på 2njoy Production.
– 2njoy är våra klippor både under dessa kvällar och i alla förberedelser som pågår drygt ett halvår i förväg. Tina och Kristin både skapar scenproduktionen och ser, tillsammans med mig, till att kvällens hållpunkter flyter på i körschemat. Plus att allt annat runt arrangemanget går som det ska. Det är otroligt många detaljer som ska fungera i ett sånt här evenemang och de här två tjejerna gör en fantastisk insats och ett otroligt bra genomfört jobb för oss, varje år, säger Curre.

Arena för intressanta möten
Ett av syftena med kvällen är att skapa intressanta möten. Ungefär hälften av gästerna är representanter från näringslivet och hälften är idrottare och föreningsmänniskor. Galan ger idrottens sponsorer möjlighet att träffa utövarna, både ledare och aktiva, vilket är mycket uppskattat. Curt Lundmark tycker att fler kommuner borde ta chansen att arrangera idrottsgalor.
– De här evenemangen är en fantastisk mötesplats! Med en idrottsgala visar kommunen sin uppskattning för alla prestationer, insatser och engagemang som görs på och vid sidan av planen, eller banan. Det kan sporra alla inom den lokala idrotten, inte minst unga, människor.
– Går ni i tankar att arrangera en lokal idrottsgala, så tveka inte att höra av er till SweDala Co Event i Västerås. Vi finns här, med ett erfaret team, som gärna hjälper till, avslutar Curre Lundmark.