Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Lokalt flygbolag först i världen med full klimatkompensation

Jönköping har i Flyglinjen fått en ny, lokal aktör som med stark framåtanda utvecklar inrikesflyget. I dagsläget erbjuder Flyglinjen en pålitlig förbindelse mellan Jönköpings flygplats och Bromma. På sikt hoppas man även kunna integrera charter och utrikesavgångar.

Flyglinjen är ett ungt inspirerande företag etablerat av fem entreprenörer i Jönköping. Från och med den 8 februari i år erbjuder Flyglinjen tre dagliga avgångar från Jönköping till Bromma.

Stockholm inom en timme
Jönköpings kommun och flygplatsens VD Hazze Sandström ställer sig mycket positiva till Flyglinjens etablering, som innebär ett stort steg för Jönköping som flygstad. Med Stockholm inom en timme förenklas inrikesflyget, och genererar även ökade möjligheter till ett smidigare långresande.
Den främsta konkurrenten för Flyglinjen idag är bilen samt ett annat flygbolag som flyger mellan Jönköping och Arlanda. Ingenting är dock omöjligt, Flyglinjen undersöker redan nu möjligheterna med att öppna en linje till Arlanda, och planer finns även på Köpenhamn.

Guldkant på resan
Flygproduktionen köps idag in komplett med piloter från ett engelskt flygbolag, Eastern Airways, som satt in Jetstream 41 på rutterna. Det är första gången som Jetstream flyger inom den svenska inrikestrafiken. På sikt vill man på Flyglinjen kunna integrera sina egna färger och kanske även egna flygplan.
– Vi vill att våra resenärer ska uppleva resan som något utöver det vanliga, säger Fredrik Göpert, delägare i Flyglinjen. Det handlar om mycket mer än att bara transportera människor från A till B. Vi har som ett led i kvalitetsarbetet utbildat våra egna flygvärdinnor som ger ett professionellt men samtidigt personligt bemötande redan innan resenärerna kommit ombord.

Fullt klimatkompenserat
Flyglinjen är det första flygbolaget i Sverige, och faktiskt också i världen, som är fullt klimatkompenserat.
– Genom att räkna om den faktiska bränsleförbrukningen per flygning till ton/CO2 och köpa motsvarande antal utsläppsrätter ser vi till att alla våra flygningar, oberoende av passagerarantal, är fullt klimatkompenserade, poängterar Fredrik Göpert.
Så långt det är möjligt köper man även varor och tjänster från lokala leverantörer – maten på flyget kommer till exempel från konditori Napoleon i Jönköping.

Priset relativt ointressant när mervärden överväger
Priset för inrikesflyget är ett i synnerhet konkurrensutsatt koncept. Flyglinjen erbjuder en kombination av låg- och medelklass flyg, med en del låg-prisbiljetter med först-till-kvarn princip. Huvudfokus ligger på att utveckla en tjänst som innebär mervärden för kunden. Ofta är priset inte det viktigaste. Värden som god service och pålitlighet väger tyngre, här är Flyglinjen ett självklart val.

Roland Andersson
Maria Lind