Sön 4 dec / År 40 / Nr 5 2022

Malmö Praktiska Gymnasium förbereder för ett aktivt yrkesliv

Malmö Praktiska Gymnasium är en skola med unik bredd. De yrkesinriktade utbildningarna innefattar allt från teknik och bygg till skönhetsvård och försäljning. Skolan är uppbyggd av två enheter i Malmö, där en ligger mitt i centrum och en i expansiva Limhamn. Att utbildningarna ska leda till jobb är en självklarhet som vävs in redan från första dagen på skolan.

Malmö Praktiska Gymnasium är en del av privatägda Baggium Utbildning, men fungerar som vilken gymnasieskola som helst. Skillnaden ligger i bredden – här finns något som passar de flesta som siktar på anställning direkt efter gymnasiet.
Samtliga utbildningar har tydliga kopplingar till det omgivande näringslivet, tidigt får eleverna chans att knyta viktiga kontakter för sin framtida karriär.
– Vi utbildar för arbete, och att våra elever får jobb efter utbildningen ser vi som en självklarhet, säger rektor Bert Eknemar.

Speglar samhället
Elektriker, larm- och säkerhetstekniker, nagelterapeut, personbilsmekaniker, låssmed och hästskötare är yrkestitlar som man utbildas till i Limhamn.
I centrum erbjuder Malmö Praktiska Gymnasium utbildningar för blivande VVS-montörer, säljare, byggnadsplåtslagare och svetsare. Här finns även yrkesförberedande program för blivande barnskötare och undersköterskor.
– Vi speglar samhället, menar Eknemar. Att vi tänkt rätt ser vi på söktrycket, där flera av utbildningarna är översökta. För att svara på en ökad efterfrågan inom skönhetsterapi kommer vi att starta ett nytt program för spaterapeuter.
Vid sidan av utbildningen för nagelterapeuter kommer spa utbildningen göra Malmö Praktiska Gymnasium mer framträdande inom kropps- och skönhetsvård.
– Vi har skapat utbildningen baserat på intresse och arbetsmöjligheter. Vi har i dagsläget tio platser, och utbildningen kommer att vara sökbar nu till våren. Liksom alla våra andra utbildningar kommer spaterapeuterna få en utbildning med stark praktiskt framtoning. Vi hoppas också på utökade samarbeten med näringslivet inom detta segment.

Majoriteten får jobb direkt
Bert Eknemar förklarar att skolan satsar på bredd, inte bara genom de olika utbildningsområdena, utan också genom att man förbereder eleverna för många olika yrkesroller inom det valda området.
– Vi har konstaterat att en betydande andel av våra elever verkligen får arbete efter studierna. De flesta får jobb via sin praktikplats, det är därför oerhört viktigt att vi kopplar ihop eleverna med förstklassiga praktikplatser. För att praktiken ska få så bra effekt som möjligt utbildar vi också handledarna ute på företagen.

Framtiden är global
Malmö Praktiska Gymnasium har även byggt upp internationella samarbeten med olika aktörer i bl.a. Italien, USA, Tanzania och Malta. I fjol reste elever från Malmö Praktiska Gymnasium till Tanzania, en elev gjorde också sin praktik på en förskola i Shirati, Tanzania.
– Våra utbildningar knyter ofta in världen på ett unikt sätt, och våra inriktningar leder helt klart till framtidsyrken, säger Bert Eknemar med eftertryck.