Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Malung-Sälen utvecklas i framkant på framtiden

Malung-Sälens kommun befinner sig i en starkt expansiv fas tack vare vidare destinationsutveckling i Sälenfjällen. Sälen utgör idag norra Europas största turistdestination med 65 000 kommersiella bäddar, och den lilla kommunen växer från sina 10 400 invånare till Dalarnas största stad vintertid. I takt med att aktiviteter som cykling, paddling, vandring och andra avkopplande naturupplevelser eftertraktas allt mer växer även sommarturismen.

Näringslivschef Maggie Grundén berättar om Skistars senaste satsning på det fantastiska äventyrsbadet Experium, som är ytterligare en bidragande faktor till att Sälen kan erbjuda möjligheter för en attraktiv och aktiv semester året om. Fjällmiljön med frisk luft och orörd natur attraherar besökare såväl från andra delar Sverige men även från utlandet, i första hand Mellaneuropa.

Dalarnas mest företagsamma kommun
Utöver en växande besöksnäring är kommunens övriga näringsliv välmående och kantat av många framgångsrika företag. I Malung har skinnindustrin ett särpräglat historiskt arv att förvalta och här hittar man bl.a. företaget Jofama som arbetar med kända designers som Evfa Attling och PG Skinn, all produktion sker fortfarande i Malung och varje plagg har sin egen skräddare.
Inom teknikbranschen finns bl.a. Autoform, VMI och Mecano. Den moderna sågverksindustrin är också högteknologisk. I kommunen finns Fiskarheden som också är ett av Sveriges tre mest moderna sågverk, som nu dessutom planerar att utveckla sin verksamhet rejält under 2012.
– Vi har också Normark, BIOS, Nordic Trade och Jofa som är ledande inom Outdoor grossism. Som näringslivschef är jag stolt över att få arbeta och leva i Dalarnas mest företagsamma kommun, säger Maggie Grundén.

Gott värdskap, meningsfull tillvaro och attraktiv livskvalitet
Dalarna som region är också kända världsmästare när det gäller evenemang av olika slag, inte enbart idrottsevenemang utan även musik och dans har sin speciella plats i Dalarna.
– Vasaloppet, Cykelvasan och Dansbandsveckan i Malung är väldigt kända evenemang som kommunen, våra ortsbor och företag är stolta över och arbetar mycket aktivt med. Vi brukar säga att här finns insikt och utsikt, och med det menar vi inom Malung-Sälens kommun att vi är lyhörda inför modern utveckling och den trendkänsliga upplevelseindustrin. Samtidigt har vi en genuin stolthet för bygden och våra traditioner, vi vill bemöta såväl våra ortsbor som våra besökare med ett gott värdskap, meningsfull tillvaro och attraktiv livskvalitet.
Näringslivsenheten skall fungera som en ”dörröppnare” till kommunens övriga förvaltningar och på bästa sätt genom god kommunikation och olika aktivteter bidra till etablering av nya företag och utveckling av befintliga företag.
– Vi lägger stor vikt vid att skapa och vårda olika nätverk så att värdefulla relationer och affärskontakter kan utvecklas, samtidigt som vi skapar bästa tänkbara möjligheter för att alla våra ortsbor och besökare skall trivas, avslutar Maggie Grundén med eftertryck.