Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Marknadsledande på produkter för radiostyrning

Åkerströms Björbo AB är marknadsledande i Norden på att utveckla, producera, marknadsföra och serva produkter för radiostyrning av industrikranar, mobila applikationer, portar och lok.
Företaget grundades 1918 av Anders Åkerström och ägs idag av Verdane Capital.

– Vi har hög kvalitet på produkterna och en utomordentlig service. Dessutom har vi alla avdelningar under ett och samma tak, utveckling, produktion försäljning och service, säger Erika Ryttare Bergman, marknadsansvarig på Åkerströms Björbo.

Radiostyrningssystem från Åkerströms Björbo har distribuerats till kunder i mer än 60 olika länder. De används i bland annat gruvor, pappers-, stålbruk och kärnkraftverk och till olika mobila applikationer. Företagets produkter utmärker sig för sin goda kvalitet, robusthet och pålitlighet och klarar miljöer med extrema förhållanden.
Åkerströms Björbo har en unik kompetens inom radioteknik för industriella och mobila applikationer. Detta kombineras med ett brett produktutbud med olika typer av sändare, mottagare och annan utrustning för att skapa kompletta system.
– Vi är marknadsledande i Norden och våra radiostyrningar återfinns på många både små och stora industrier, som till exempel Sandvik, SSAB och Ovako. Vi har också många mobila kunder som till exempel Atlas Copco och Hammar Maskin, säger Erika Ryttare Bergman.

Produktfamiljer
Remotus är företagets produktfamilj för radiostyrning av industrikranar och mobila applikationer. Åkerströms Björbo erbjuder skräddarsydda system och standardsystem för vissa speciella användningsområden, exempelvis byggkranar.
Sesam är produktfamiljen för radiostyrning av enklare industriella applikationer såsom portöppningssystem, öppning/stängning av bommar och grindar, på- och avfunktioner av fläktar och strålkastare och till mindre mobila applikationer såsom vinschar till fyrhjulingar och skogsmaskiner, bakgavellyftar och transportband. Systemet är flexibelt och okomplicerat och bygger på modern digital teknik.
Locomote är en speciell produktfamilj framtagen för att möta de specifika säkerhetskrav som finns för radiostyrning av lok. Den är baserad på Remotus och har samma robusta konstruktion och höga tillförlitlighet.

Effektiv service
Åkerströms kan också uppvisa en effektiv serviceorganisation med en erfaren personal. Kunderna får alltid bästa möjliga service, rätt reservdelar samt vid behov reparationer utförda av företagets serviceteam.
Åkerströms Björbo sysselsätter cirka 50 anställda.
Erika Ryttare Bergman ser ljust på framtiden för företaget.
– Vi expanderar och har distributörer över hela världen, bland annat i Australien, Kina och i många länder i Europa. Vi växer och blir större, säger hon.