Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Mattssons i Anderstorp erbjuder Sveriges bredaste sortiment av fästelement

Året var 1947 då Åke Mattsson startade sitt företag i Anderstorp under namnet Mattssons Metallindustri.
Inriktningen var att tillverka automatsvarvade artiklar till el- och VVS-branschen.
När Ingvar Mattsson tog över efter sin far 1977 kom affärsidén att ha Sveriges bredaste sortiment av fästelement.

– Åke Mattsson startade verksamheten eftersom ortens företag ville ha hjälp med skruvar och muttrar. Åke arbetade främst med svarvningsarbeten och kopplingar i mässing. När sonen Ingvar tog över bolaget började han utveckla verksamheten till vad det är idag. Så småningom lades automatsvarvningen ned och man koncentrerade sig helt och hållet på att köpa och sälja produkter, berättar Stephan Larsson, marknadschef på Mattssons.
2006 förvärvade Mattssons bult- och nitfabriken Wulkan AB i Anderstorp, som har en av Europas mest kompletta anläggningar för ytbehandling. Nu började en ny era för Mattssons.
– Vid förvärvet av Wulkan blev vi ännu mer flexibla och kunde börja tillverka skruv och bult själva, säger Stephan Larsson.

En av de största
Idag är Mattssons en av de största grossisterna i Skandinavien på fästelement med cirka 130.000 artiklar i sortimentet. Företaget sysselsätter 65-70 medarbetare och systerbolaget Wulkan har ungefär lika många anställda.
– Vi vänder oss mot svensk verkstadsindustri som har väldigt höga krav på kvalitet och tillgänglighet. Vi vill ha ett så brett sortiment som möjligt och dessutom är vi väldigt duktiga på logistik, säger Stephan Larsson och fortsätter:
– Vi vill gärna poängtera att genom vårt samarbete med Wulkan så har vi egen produktion och ytbehandling. Om man tar hem gods från till exempel Asien så är oftast ytbehandlingen inte tillräckligt bra. Vi köper produkterna obehandlade och gör ytbehandlingen själva och då får man en högkvalitativ skruv.

Från tråd till hylla
2010 köpte Mattssons en härdverkstad för att kunna utföra värmebehandling av fästelement och annat legogods.
– Nu kan vi erbjuda allt, från ”tråd till hylla”, som vi säger. Det innebär att vi från en trådbit kan skapa en skruv och ta den hela vägen till kundens hylla. Och det är där vår logistik kommer in, säger Stephan Larsson. Vi har utvecklat ett logistiksystem som heter Kam-Mera och som vi är ensamma om i världen. Det innebär att man monterar in kameror i kundernas hyllor så att vi kan bevaka sortimentet och fylla på. Det är en billig helhetslösning för kunderna eftersom de slipper ha egen personal som gör jobbet.
2005 etablerade sig Mattssons i Kina.
– I Kina servar vi i första hand svenska bolag men också andra västerländska företag. När ett svenskt företag flyttar till Kina så kanske de tror att de inte kan köpa grejer där och att de inte alltid fungerar, men vi finns på plats och erbjuder samma service som vi har hemma.

CAD-stöd
Mattssons har de senaste åren tagit fram 3D CAD-stöd för ett stort antal artiklar inom fästelement.
– Genom CAD kan våra kunder gå in och hämta skruvar och lyfta in dem i sina egna ritningar utan att det kostar dem någonting, säger Stephan Larsson.
Mattssons har starka konkurrenter i Skandinavien, men företaget har hittat sin nisch tack vare sin höga teknikkunskap.
– Vi jobbar ofta med konstruktörer och när kunden ska ta fram en ny produkt så är vi med och diskuterar så att man inte uppfinner hjulet på nytt, säger Stephan Larsson.