Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Med global framgång satsar Husqvarna på produktutveckling lokalt

Grundat på sekler av småländsk uppfinningsrikedom i kombination med modern, innovationsdriven produktutveckling – inte undra på att Husqvarnakoncernen är en av världens främsta leverantörer av högpresterande skogs- och trädgårdsmaskiner. Här handlar det företrädesvis om professionella maskiner för skogsbruk och grönyteskötsel samt även speciallösningar för konstruktions- och byggindustrin. På en konkurrensutsatt global marknad har Husqvarna gjort det strategiskt avgörande valet att behålla design- och delar av produktutvecklingen i Sverige, något som stärker gruppens varumärke ytterligare.

Husqvarnakoncernen är idag världens största tillverkare av utomhusmaskiner som motorsågar, trimmers, gräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernens breda sortiment passar såväl för professionell skogs- och grönyteskötsel som för villaägarens behov.

Spännande resa till dagens världsledande produktutveckling
Kvalitet, pålitlighet och långsiktighet är värden som genom alla tider har förknippats med industriföretaget Husqvarna, som fortfarande lever kvar och utvecklas tillsammans med födelseorten Huskvarna i Jönköpings kommun.
Det har varit en spännande resa där företaget ständigt brutit ny mark och utvecklats inom ett flertal segment. Under resans gång har man bland annat tillverkat vapen, symaskiner och motorcyklar men under de senaste 50 åren har verksamheten främst kretsat kring utveckling av produkter för professionellt skogsbruk, grönyteskötsel och specialområden inom byggindustrin.
– Vi har fortfarande vårt största centrum för utveckling och framtagning av nya produkter här i Huskvarna. Ca 400 medarbetare är sysselsatta inom denna verksamhet. Vi har skapat ett starkt varumärke baserat på Husqvarnas sekelgamla grundvärden som idag förenas med världsledande produktutveckling och därtill hörande produktion, bl.a. av motorsågar för det professionella skogsbruket, berättar platschefen i Huskvarna Karin Oldaeus.

Stolthet som en del av bygden
Det är en påtaglig stolthet som genomsyrar Husqvarna, dels för de högkvalitativa svensk-designade produkterna, och dels för varumärket som blivit en viktig del av bygden. Husqvarnakoncernen är den största privata arbetsgivaren i Jönköpings kommun med nästan 2000 anställda. I Sverige har företaget också verksamheter iBrastad, Höör Jonsered och Ödeshög. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
– Det är en stark industritradition som vi förvaltar här i Huskvarna. Idag präglas vi av en högteknologisk miljö men samtidigt lever ett gediget hantverkskunnande kvar som vi värnar om. Det finns mycket stolthet bakom våra produkter idag, precis som det gjorde för cirka 100 år sedan. Utvecklingen går framåt, men grundvärdena består, poängterar Niklas Broberg, nytillträdd chef för Husqvarnakoncernens europeiska fabriker.

Stark framtidstro – mer än bara teknik!
Husqvarnas avdelning för industridesign har sedan några år flyttat till Stockholm och här bedrivs idag ett mycket målinriktat arbete för att driva företagets traditioner vidare. Utvecklingsarbetet uppmärksammas med stort intresse världen över, vilket de senaste utmärkelserna som tillföll Husqvarnakoncernen i samband med prestigefyllda red dot Design Award vittnar om. I år prisades koncernen för inte mindre än nio olika produkter.
– Det pågår en mycket omfattande produktutveckling inom flera av våra segment just nu, inte minst inom kategorierna motorsågar och robotgräsklippare, säger Niklas Broberg.
Husqvarna arbetar med ständig förnyelse och strävar efter ytterligare framsteg med lägre vibrationer, emissioner och betydligt effektivare batteridrivna produkter framöver.
– Som marknadsledande har vi också ett stort ansvar för den hållbara utvecklingen inom vårt segment. Vi genomför globala förbättringar baserat på teknik som tas fram lokalt här i Huskvarna. Det är oerhört spännande och utmärker oss bland många andra tillverkande företag. Vi har en stark framtidstro, och då handlar det om så mycket mer än enbart teknik, avslutar Karin Oldaeus.