Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Mer konst och kreativitet än korv

När DN:s kulturchef Björn Wiman nyligen gästade Avesta blev han inspirerad till att skriva en krönika med slutklämmen: ” Avesta – staden som valde bort Alvar Aalto till förmån för en varmkorv”.

Bakgrunden till Wimans slutsats var att Alvar Aalto gjorde ett förslag till nytt centrum, men att sedan förslaget aldrig realiserades. Att Wiman sedan såg en korvfigur utanför en hamburgerrestaurang ledde till hans slutsats.

Visserligen kanske Wiman har rätt i att Aaltocentrumet gick Avesta förbi, men andra storslagna, kreativa idéer har istället fått fäste i Avesta, säger Anders Friberg, kommundirektör i Avesta.
Våra visioner i Avesta kommun kommer ofta ur vår historia, men det vi gör leder alltid framåt.

Avesta är en liten kommun i Södra Dalarna. Staden Avesta historia och Koppar- och järnverkets historia löper likt Dalälven i huvudsak i en stor gemensam fåra, även om näringslivet i nutid är betydligt mer diversifierat nu än vad det någonsin varit tidigare.
Järnverket har sedan länge flyttat till ett nytt område, och då tog vi chansen att ge byggnaderna de lämnade nytt liv, säger Anders.
Idag samsas företag som till exempel Bagheera, Karl Hedin, Böhler Welding Group och Outokumpu FoU i Koppardalen tillsammans med Verket.
Verket är mångsidigt. Här visas Avesta och hela Sveriges industrialisering genom en interaktiv ficklampa, och här upplever du också Avesta Art, som gått från att vara en välrenommerad konstbiennal, till att nu återkomma varje år.
Genom åren har man kunnat uppleva verk från konstnärer som Roy Andersson, Nicolas Cesbron, Sonja Nilsson, Brad Howe och Helene Billgren.

Har du hört talas om den utrotningshotade visenten (Europeisk bison)? Avesta Visentpark är en viktig del i räddningsarbetet för arten, och parken grundades av Axel Ax:son Johnsson, Järnverkets ägare. Från 1920-talet och fram inpå 2000-talet drevs den stängda parken i Järnverkets regi. Nu äger, förvaltar och utvecklar kommunen parken – och har öppnat den för allmänheten.
Den är en del av vår historia – och en del av vår framtid, säger Anders Friberg.

Det är lätt att tänka på hur det kunde ha varit med Alvar Aaltocentrum, Björn Wiman är nog inte den enda som undrar. Frågan är om det blir bra om inte själen – historian har en del i hur vi bygger en stad, säger Anders Friberg

Och det här med korv… jag tror Avestaborna föredrar thaimat. Många brukar säga att vi har den bästa thaimaten i Mellansverige.

P.S. Alvar Aaltos plan för centrum genomfördes aldrig, men det blåa Aaltohuset i centrum blev byggt, och är en av Aaltos två byggnader i Sverige.