Lör 18 maj / År 42 / Nr 1 2024

MID står för patientnära uppfinningar som förbättrar röntgensjukvården

Efter 20 i vården bestämde sig Ylva Ryngebo för att börja utveckla egna produkter som svar på ett stort behov. Det har nu gått ett decennium, och Ylvas uppfinningar har lanserats på marknaden genom det egna företaget Medical Innovation Design – MID AB. Produktportföljen består idag av innovationer som framförallt förbättrar säkerheten inom området diagnostisk radiologi. Dessutom finns lösningar som förenklar arbetet för vårdpersonalen och förbättrar komforten för patienten.

Ylva Ryngebo är en mycket innovativ entreprenör. 2004 etablerade hon MID, och samma år fick företaget Stockholm Stads uppfinnarpris för märkstaven Easymark dx-sin. Uppfinningen finns nu med under kvinnliga uppfinningar på Tekniska museet i Stockholm. Framgångarna fortsatte, och 2006 utsågs Ylva till årets svenska kvinnliga uppfinnare. Sedan dess har hon fokuserat på att kommersialisera sina innovationer och nå ut på marknaden. Målgruppen är röntgensjukvården, där allt började för Ylvas del i början av 90-talet.

Tuff resa från idé till marknad
I år är Ylva en av finalisterna i en internationell uppfinnartävling för kvinnor EUWIIN 2011, finalen hålls på Island.
– Detta innebär en ökad exponering för mina innovationer och produkter, vilket naturligtvis är mycket välkommet, kommenterar Ylva. Hittills har jag fått mycket stöd från SLL Innovation på Danderyds sjukhus (Stockholms Läns Landsting Innovation) som bl.a. hjälpt mig med riskanalyser och reducerade priser på vissa produkter och tjänster. Behovet är dock stort, och jag skulle gärna se att det statliga stödet för uppfinnare blir bättre framöver. Oftast kostar det mycket pengar att ta fram och sedan få ut en innovation på marknaden, det är en tuff resa som jag gjort och förhoppningarna är stora gällande framtida försäljning.
Antalet uppfinnare som når stor framgång utanför akademin är dessvärre få. Ylva tror att en stor del av hennes egen framgång varit möjlig tack vare hennes drivkraft, nyfikenhet och starka vilja att få se sina idéer bli färdigt fungerande produkter.
– Jag har ett stort behov av att rekrytera personal, men ekonomin utgör liksom för alla småföretagare en stor utmaning. Jag tycker dock att jag haft tur, Siemens stöttade mig tidigt i utvecklingen liksom flera sjukhus runtom i Sverige.

Vill ha friheten att kunna fortsätta utveckla
Trots att den tekniska utvecklingen gått raskt framåt finns det fortfarande ett stort behov av att förbättra prestanda och säkerhet inom röntgensjukvården som är huvudområdet för MID.
– Jag har koncentrerat mig på patientnära uppfinningar i avsikt att förbättra vården.
Ylvas dröm är att kunna ha friheten att fortsätta utveckla fungerande produkter och sprida kunskap för att lösa verkliga problem inom vården.
– När jag har lyckats att lösa någonting som har varit ett problem eller bristande i säkerhet, då känner jag mig riktigt nöjd, avslutar hon med eftertryck.