Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Miljönären måleri utför ett anrikt hantverk i modern tappning

Miljönären Måleri står för hög kvalitet och väl genomtänkta projekt. På Miljönären arbetar man efter devisen Måleri med förnuft och känsla, vilket illustrerar ambitionen att överträffa kundens förväntningar i alla led. Miljönären finns representerade på de flesta större orter i Dalarna med huvudkontor i Borlänge. Företaget har även två kontor i Värmland, varav ett i Karlstad och ett i Kristinehamn.

Med sin geografiska spridning, stora resurser och breda kompetens är Miljönären ett av de större måleriföretagen i Sverige. I Dalarna och Värmland är man ca 150 anställda och är därmed i särklass störst i regionen.
Miljönären grundades formellt redan 1950. Det är med andra ord en lång erfarenhet och väletablerad kompetens som ligger bakom det gedigna hantverk som Miljönären levererar idag.
– Hela vårt arbetssätt genomsyras av att vi vill vara med och leda utvecklingen inom branschen, vi arbetar nära våra kunder och leverantörer för att skapa goda förutsättningar för utveckling. Vi står för en särpräglande hög kvalitet där vi alltid går igenom alla moment noggrant tillsammans med kunden, förklarar VD Klas Hedlund.

Tuffa krav på dagens målare
Miljönären växer och är ständigt på jakt efter ny kompetens. Klas Hedlund berättar att man var tidigt ute och fyllde på med yngre förmågor, en investering som gynnat företaget på sikt.
– Vi ser att hantverksyrken fått en högre status med fler som väljer vår bransch, det är naturligtvis bra för vår fortlevnad. Vi erbjuder både praktikplatser och sommarjobb, vi tycker det är viktigt att se hur de yngre fungerar i teamet och om allt stämmer så erbjuds de ofta anställning efteråt. Dagens krav på målare är ganska tuffa, man måste bl.a. gå som lärling under en period för att få göra gesällprovet, dvs. provet som gör att man får kalla sig målare och bli fullbetald.
Miljönären har historiskt vuxit både organiskt och genom förvärv. Nu breddar man även verksamheten för att ta fler marknadsandelar – idag kan Miljönären även erbjuda läggning av alla typer av golv förutom klinkers och kakel. Med ett uppdaterat tjänstesortiment står Miljönären idag för en helhet som gör företaget till ett förstahandsval över hela regionen.

Lägger stora resurser på utbildning
Miljönären har även kommit långt när det gäller hållbarhetsfrågor, med bibehållen god arbetsmiljö med vattenbaserade färger och bra rutiner för de anställda.
– Vi lägger stora resurser på utbildning och kompetensutveckling för våra anställda. Det är viktigt att hålla sig a jour med vad som sker i branschen, samtidigt värnar vi om att de som arbetar här ska må bra, understryker Klas Hedlund.
Miljönären tillämpar avancerade system för att kalkylera hur mycket ett arbete kommer att kosta. Öppen kommunikation gäller för att skapa trygghet för både anställda, kunder och leverantörer, Miljönären står för sitt ord och det innebär hög kvalitet och noggrannhet i alla led.