Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Möbler för offentlig miljö från Torsby

Inriktningen för Vestre AB är tillverkning av parkmöbler, parkutrustningar och sittbänkar för offentlig miljö, gator och torg.
Företaget har huvudkontor i Oslo och försäljning och produktion sker i moderna industrilokaler i Torsby.

Året var 1947 då Johs Vestre startade firman som skulle bli ledande och dominerande på lek- och parkutrustning i Norge. De första bänkarna från Vestre är fortfarande i bruk i Rådhusparken i Haugesund – ett kvitto på att företaget tillverkar hållbara och robusta produkter.
2002 började Vestre med tillverkning i Torsby i Värmland, där idag 21 anställda är sysselsatta.
– Vi tillverkar möbler för offentlig miljö och våra kunder kan vara gallerier, köpcentra, kommuner etc. Hälften av vår produktion går till den norska marknaden, berättar Christer Hedlund, VD på Vestre i Torsby.

Stränga krav
Vestres möbler och annan utrustning har stränga krav på design, materialval och tillverkning. Detta garanterar tilltalande kvalitetsprodukter med lång hållbarhet och minimalt underhåll. Produkterna levereras i varmförzinkat eller varmförzinkat och pulverlackerat utförande. Alla standard trädetaljer är tillverkade av Linax-impregnerad fura och kan även fås i stjärnsågat.
– Vi erbjuder robusta möbler med nordisk design och våra produkter har 15 års garanti, säger Christer Hedlund.
Vid utveckling av nya produkter är design och miljö viktiga hållpunkter och detta har resulterat i flera utmärkelser från Norsk Designråd.

Ett brett sortiment
Vestre erbjuder ett mycket brett sortiment av produkter för den offentliga miljön: bänkar, bord, papperskorgar, staket, urnor, stolar, cykelparkeringar, trädgårdsmöbler, blomlådor, ja, listan kan göras lång.
Vestre har alltid fokuserat på miljö och kvalitet i produktionsprocessen och därför är fabriken i Torsby kvalitetscertifierad enligt ISO 9001 och miljöcertifierad enligt ISO 14001.
– Vi är ett litet företag med designprodukter inom vår bransch och är därför inte så konkurrensutsatta. Vi marknadsför oss via annonser i tidningar och mässor, berättar Christer Hedlund.
I februari deltog Vestre i möbelmässan i Stockholm, där man presenterade åtta nyheter från sitt produktsortiment, bland annat sittgrupper, cykelparkering och källsorteringsutrustning med ny design. De nya produkterna har tagits fram i Torsbyfabriken under 2011.

Ny produktionsanläggning
Den nuvarande produktionslokalen i Torsby har en yta på cirka 1 400 kvadratmeter och man börjar nu bli trångbodda. Under våren påbörjar företaget ombyggnad och renovering av nya lokaler på 3 100 kvadratmeter, men redan i början av februari installerades en ny monteringsrobot i den nya fastigheten.
– Vi kommer att få högre kvalitet i produktionen och en mycket bättre arbetsmiljö, säger Christer Hedlund.
Framtidsvisionen för Vestre i Torsby är att fortsätta utvecklas och leverera bra produkter till kunderna.