Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Moderna värmepumpar ger ett bra inomhusklimat

– Vi vill vara ett verktyg för stora fastighetsägare att sänka sina värmekostnader utan att påverka komforten.
Det säger Anders Nilsson, produktchef på Mitsubishi Electric i Göteborg.

Mitsubishi Electric har funnits i Norden i 25 år. Företaget är uppdelat i tre affärsområden; klimatprodukter, Visual Information Systems vars produkter har med visuell visning att göra och Semi Conductor, som levererar elektronik komponenter till industrin.

Halverad energiförbrukning
Mitsubishi Electric har arbetat med att förbättra inomhusklimat i mer än 50 år och säljer omkring 5 miljoner aggregat om året. De klimatprodukter man marknadsför har flera funktoner med det gemensamt att de skapar ett behagligt inomhusklimat. De kan på ett energisnålt och miljövänligt sätt både värma upp och kyla inomhusluften. Värmepumparna kan användas både i småhus och i större fastigheter och är anpassade till vårt nordiska klimat. Aggregaten är energibesparande, vilket sänker kostnaderna för uppvärmning. Man räknar med att i kommersiella fastigheter kan man halvera energiförbrukningen, vilket gör att det är en investering som snabbt blir lönsam. Systemet är dessutom fullt integrerat, vilket innebär att den kan flytta energin mellan olika rum och på så sätt få en energiutjämnad fastighet.

Flexibla lösningar
Mitsubishis aggregat är marknadens tystaste och de kan placeras på olika sätt: takmonterade, väggupphängda, golvstående eller kanalanslutna luftvärmepumpar. Man kan få upp till 16 olika innedelar på en utomhusdel. Allt detta gör att varje köpare kan få en skräddarsydd lösning, som passar just de lokaler man vill värma upp/kyla. Eftersom företaget har totalentreprenad kan man dessutom arbeta både snabbt och effektivt.
De minsta aggregaten är optimalt för ett rum. Den modellen har blivit populär hos många byggföretag, som använder den i sina byggbodar. Även dessa små aggregat är utrustade med en värmeåtervinningsteknik, där man använder sig av värmeväxlare för att få högsta möjliga verkningsgrad. Resultat? Stora energibesparingar, både vid uppvärmning och kylning av byggnader.