Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Moelven visar att allt är möjligt med trä

Moelven Töreboda är världens äldsta limträfabrik, etablerad 1919. Utvecklingen har gått raskt framåt sedan starten. På senare år har Moelven brutit ny mark med konstruktion av flervåningshus och robusta träbroar. Höga hus i trä blir allt mer eftertraktade i takt med att fler upptäcker fördelarna med trä som hållbart byggmaterial – det naturliga valet för framtidens samhällen.

Moelven Töreboda utvecklar lösningar för komplexa konstruktioner såsom broar och flervåningshus. Inom koncernens division Byggsystem finns även Moelven Byggmodul som levererar prefabricerade lägenheter och Moelven Eurowand som erbjuder flexibla systemväggar i glas och trä för offentliga och kommersiella miljöer. Tillsammans skapar de olika företagen lösningar för framtidens hållbara samhällen.
– Som koncern har vi ett väldigt starkt erbjudande baserat på en förnybar råvara som dessutom är formbar och flexibel. Det är i stort sett bara fantasin som sätter gränserna för vad vi kan åstadkomma med trä, säger Johan Åhlén, vd Moelven Töreboda.

Allt är möjligt
Johan Åhlén ger ett målande exempel med Briobilen, en kultleksak från 60-talet som letat sig in i många svenska hem. Moelven har producerat en fyra meter lång kopia av Briobilen, utfräst ur ett stort stycke limträ med hjälp av avancerad CNC-teknik.
– Bilen visar vad som är möjligt att göra med dagens teknik. Det applicerar vi på våra processer för konstruktion av morgondagens resurssnåla fastigheter och hållbara broar.

Tunga exempel
Moelven har som bekant levererat ett antal träbroar runtom i Sverige, den mest kända är kanske landets hittills största träbro som förbinder Stockholm och Solna.
I ett nytt projekt har Moelven konstruerat och monterat en bro vid förbifart Gislaved som än så länge är den träbro för tung trafik med störst spännvidd i Sverige.
– Den 47 meter långa bron omfattar omkring 400 kubikmeter limträ och är avsedd för tung trafik. Den är konstruerad för 80 års teknisk livslängd och utgör samtidigt ett vackert inslag i miljön, informerar Johan Åhlén.
Ett annat exempel på hur Moelven är med och utvecklar framtidens stora konstruktioner i trä är Stinsen Arena i Nässjö, som med sina 120 x 75 meter är en av landets större bandyhallar. Johan Åhlén understryker fördelarna med att bygga sporthallar i trä. Träet ger inga kondensproblem med takdropp på isen och skapar förutom en vacker atmosfär även en fin akustik som gör hallen behaglig att vistas i. Moelven har även levererat Rättvik Arena och Göransson Arena i Sandviken.

Tradition fortfarande en utmaning
Moelven levererar färdigbearbetade komponenter vilket effektiviserar arbetet på byggarbetsplatserna.
Att bygga i trä innebär många fördelar. Förutom de uppenbara miljöfördelarna med ett material som baseras på en förnyelsebar råvara får man dessutom ett material som är formstabilt och står emot brand bättre än många andra byggmaterial. Trä är också mycket estetiskt tilltalande och ger unika arkitektoniska möjligheter.
– Trots de många fördelarna med trä så har vi fortfarande stora utmaningar framför oss. Tradition är troligtvis vår främsta utmaning. Byggtraditionen i Sverige är väl rotad, men vi ser en större acceptans och nyfikenhet nu, avslutar Johan Åhlén.