Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

NEA – Eltekniska proffs med rikstäckande verksamhet

NEA Installation i Västerås vilar på gamla anor. Baserat på gedigen kunskap och ett djupgående engagemang erbjuder NEA helhetslösningar inom elteknik och service. I kombination med försäljning av material och komponenter, reparation och lyftdonsverksamhet är NEA en av landets främsta partners inom installation och service på el och teleinstallationer. NEA har också Västerås största serviceavdelning, som arbetar med allt från tele- till högspänningsanläggningar.

NEA består av ett antal lokala bolag som efter hands har anslutit sig till gruppen, som i sin tur är indelad i tre dotterverksamheter: Installation, Elmateriel samt Teknik. Verksamheten är rikstäckande och man finns idag på över 60 orter med drygt 2200 anställda.

Styrka i lokal förankring
NEA står för Närkes Elektriska AB. Rent övergripande står NEA för kärnvärden som tillgänglighet, leveransprecision och miljömedvetenhet, ledord som sprids till alla installatörer som ansluter sig till gruppen.
Den lokala förankringen är en klar styrka för gruppen som helhet. I Västerås tar man hand om alla slags installations- och monteringsarbeten som har med det elektriska att göra.
– Vi skiljer oss från andra aktörer i det att vi är rikstäckande och samtidigt behåller den lokala förankringen med nära kundkontakter, förklarar Peter Bertlin, filialchef i Västerås.

Kundspecifika lösningar del av vardagen
Med personlig prägel tar NEA Installation hand om det mesta inom el, man samarbetar med allt från de stora företagen och organisationerna i regionen till mindre aktörer och enmansbolag.
– Vi är framförallt bra på totalentreprenader, där vi sköter allt från projektledning till slutmontage. Vi har Västerås största serviceavdelning inom det elektriska, och vi arbetar mycket mot industrin när det gäller energieffektiviseringar.
Peter nämner Coops kyllager i Västerås som referensexempel, här var NEA med och installerade nya belysningslösningar för maximal energibesparing. Investeringarna har en återbetalningstid på ca två år, och lösningarna baseras på befintlig teknik.
Genom att tekniken anpassas till varje enskild kund så får man också ut mest av investeringarna. Det hör till vardagen på NEA att uppfinna kundspecifika lösningar, inte minst när det gäller kostnads- och miljöbesparande åtgärder.

I hjärtat av en expansiv region
Västerås ligger mitt i en expansiv region. Den kringliggande industrin har en inriktning som klarade sig bra även under lågkonjunkturen, och NEA hade därför mer eller mindre full beläggning under krisen.
– Ett av IKEAs största varuhus byggs just nu här i regionen, så visst händer det saker här, kommenterar Peter Bertlin. Det byggs även en hel del lägenheter lokalt, och vi är ofta med och utgör installationer och underhåll.
NEA är framstående när det gäller energieffektiviseringar och många företag har lyckats göra stora besparingar tack vare den lokala kompetensen, bland andra Coop, men NEA är med lite varstans och hjälper stora såväl som små aktörer.