Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Norden Machinery – lösningar som håller

Att investera i en lösning från Norden Machinery är att investera i en lösning som håller i det långa loppet. Norden Machinery tillverkar och levererar pålitliga och effektiva lösningar för att fylla och försluta tuber. Här ingår även utrustning för att sortera, hantera och packa de fyllda tuberna.

Norden Machinery etablerades i nuvarande form 1980, men har rötter som sträcker sig mycket längre än så. Föregångaren till Norden Machinery levererade sin första maskin för att fylla och försluta aluminiumtuber redan 1934, man hade dessförinnan dessutom varit aktiva i omkring 60 år.
Dagens Norden Machinery har med andra ord en lång och gedigen tradition att förvalta, vilket man gör genom att förse marknaden med kundanpassade lösningar av hög kvalitet. Det handlar inte minst om hållbarhet, eftersom en maskin från Norden Machinery verkligen håller. Vi talar om maskiner som ska prestera dagligen, i upp till 50 år. Så nog är det viktigt att investera i en pålitlig lösning från början.

Långsiktighet i allt
Allt som går att fylla på tub utgör en potentiell marknad för Norden Machinery. Det i särklass största segmentet är hygien- och skönhetsprodukter. Hela 40 procent av all kosmetik som säljs på tub världen över har hanterats av en maskin från Norden Machinery.
– Vi är en stor aktör här i Kalmar med våra 180 anställda, vi når också ut till världsmarknaden där vi utgör en av de främsta inom vår nisch. Vi är en väletablerad aktör som de flesta i branschen känner igen, de vet vad vi står för och vad man som kund får när man investerar i en maskin från oss, berättar Thomas Johansson, VD.
Långsiktighet har alltid varit ett ledord för Norden Machinery. En ytterligare trygghet är att alla tänkbara reservdelar till alla modeller går att få tag på. Kunderna kan regelbundet serva och uppgradera sina maskiner med originaldelar från Norden Machinery, som dessutom har en omfattande serviceorganisation.

Totalansvar från byggnation till installation
Norden Machinery har försäljning, eftermarknad och serviceverksamhet världen över. All tillverkning sker i Kalmar.
– Vi ger våra anställda ett totalansvar från byggnation till installation. Det betyder att våra tekniker här i Kalmar ofta är med och installerar maskiner på plats världen över. Det är ett varierande arbete och vi märker att personalen trivs. Vi har en låg personalomsättning och många har varit med under flera decennier, berättar Thomas vidare.
Idag har Norden Machinery nio olika maskinmodeller och hastigheter från 25 – 500 tuber per minut. Hantering av 500 tuber per minut är i dagsläget världens snabbaste, och används för att fylla tandkrämstuber.

Effektivitet är framtiden
Vi kan nästan gissa att Norden Machinery har för avsikt att utveckla en lösning som kan hantera fler än 500 tuber/minut innan Thomas hunnit berätta det.
– Effektivitet har aldrig haft så stort inflytande som det har idag. Alla företag inom alla branscher söker effektivisera sina processer. Vi söker därför utveckla maskiner som tar mindre plats, som är effektivare och som håller längre. Vi har en del spännande projekt på gång, säger Thomas Johansson avslutningsvis och lite hemlighetsfullt.