Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Nordmarkens Fasader – kunskapsföretag med näsa för kvalitet och samarbeten

Nordmarkens Fasader AB är en kunskapsdriven entreprenör inom montage av egenproducerade glaspartier och aluminiumstommar. Dessutom är företaget genom sina många partnerföretag en riksräckande leverantör av högkvalitativa, prisvärda produkter inom kategorierna fönster, dörrar, fasader och tak. Det handlar uteslutande om egendesignade lösningar i de långsiktigt hållbara materialen aluminium och glas.

Nordmarkens Fasader har lång erfarenhet av produktion och montage av glaspartier med aluminiumstomme där många av medarbetarna har varit med sedan starten 1991. Företaget har haft en sund tillväxt sedan starten och idag är man 14 anställda samt en del inhyrd personal vid behov.

Kunskap viktigaste styrkan
VD och ägare Jonas Nilsson understryker kunskap som den viktigaste styrkan på en konkurrensutsatt marknad.
– Våra samarbetspartners är framförallt glasmästerier och montageföretag. Vi bidrar inte enbart med bra, pålitliga produkter, utan erbjuder också mycket kunskap som gör att våra partners kan ta sig an lite större uppdrag. Vi tror på långvariga samarbeten där vi ger kunden trygghet genom vår väletablerade kompetens.
Ofta handlar det om arbeten i skolor eller offentliga miljöer där kraven är mycket höga både vad gäller prestanda och pris. Vid efterjusteringar är det viktigt att man som leverantör finns med och ger support till montörerna.

Kan konstatera god tillväxt
Nordmarkens Fasader utför egna montagearbeten i Värmland och Dalsland. Man tillämpar då Sapas byggsystem i aluminium, ett system som är väl anpassat till vårt nordiska klimat med höga krav på god isolering.
– Vi kommer snart att behöva rekrytera mer personal eftersom vi ser en stadig tillväxt. Vi söker i första hand en teknisk säljare som samordnar verksamheten med fokus på både gamla och nya kunder. Vi kan konstatera att både försäljning via samarbetspartners och egen montageverksamhet är på uppgång, därför måste vi också förstärka vår egen organisation, fortsätter Jonas Nilsson.
Omsättningen 2011 beräknas vara tre gånger så stor som den var 2005, och däremellan kom lågkonjunkturen. Nordmarkens Fasader är ett företag som med strategisk planering klarat sig bra under den senaste finansiella krisen, och det är Jonas Nilsson stolt över.
– Vi har bl.a. varit utnämnda till Gasellföretag av Dagens Industri, och i fjol fick vi ett lokalt näringslivspris från Årjängs kommun. Det känns motiverande.

Enorm utveckling för glas som material
Nordmarkens Fasader är starka även på miljösidan.
– Idag tillverkas glas med prestanda som man inte trodde var möjligt för bara tio år sedan. Utvecklingen är enorm, och vi kan idag integrera våra produkter med andra lösningar för ännu bättre miljöperspektiv. Som exempel är det möjligt att integrera vissa glastak med solceller och andra energitekniker. Detta är ett av många områden som vi vill utvecklas inom, säger Nilsson.
Större utveckling, omfattande samtliga verksamhetsområden, är framtidsvisionen för Nordmarkens Fasader.

Söker framtid även i Norge
Liksom för många andra företag gynnar närheten till Norge även Nordmarkens Fasader.
– Vi är prismässigt konkurrenskraftiga och attraktiva på den norska marknaden, helt klart ser vi Norge som en stor potentiell tillväxtmarknad framöver. Vi säljer i dagsläget till och med till företag som gör samma saker som vi, men som söker nischprodukter som vi har i vårt sortiment. Dessutom har vi kunskap som också gynnar deras verksamheter, konstaterar Jonas Nilsson.
Med enbart tre kilometer till norska gränsen tar sig Nordmarkens Fasader lätt in i Norge för att utföra kvalitativa arbeten, och man söker fler samarbetspartners på andra sidan gränsen.