Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

NTI-gymnasiet: ”Yrkesutbildningar lärs bäst ut av dem som själva utövar yrket”

Kompetenta lärare med erfarenhet från verkligheten, lärare som varit med och byggt upp verksamheter och som har den praktiska kunskap som bara kan fås genom att arbeta hands-on är vad NTI-gymnasiet i Eskilstuna erbjuder. Samtliga utbildningar representerar högaktuella näringslivsgrenar – att utbilda för jobb är en självklarhet som rektor Anna-Lena Andersson tidigt poängterar.

NTI-gymnasiet finns på 14 orter över hela landet. Skolan är liten i Eskilstuna, med ca 200 elever. Detta skapar en familjär stämning, alla känner alla och närheten mellan elever och lärare är påtaglig. Samtliga elever har även en bärbar dator, ett arbetsredskap som även bidrar till att höja kvaliteten på utbildningarna.
– Tack vare våra nya ägare, AcadeMedia, får vi tillgång till nya pedagogiska metoder som hjälper oss att utveckla NTI till Eskilstunas bästa gymnasieskola, menar Anna-Lena Andersson.

Kompetenta lärare A och O
På NTI-gymnasiet har man nyligen satt ihop en presentation av skolan genom att intervjua tre sistaårselever vid olika program. Alla tre nämner kompetenta lärare med erfarenhet från verkligheten som en av de främsta fördelarna med att studera på NTI-gymnasiet.
Hanna Dahlén läser media med inriktning film och TV. Hon drömmer om en karriär inom filmbranschen, allra helst som regissör. I presentationen nämner Hanna förutom kompetenta lärare som förklarar så att man förstår även utbildningens prägel där teori varvas med praktik.
Enligt Hanna är det också viktigt med närhet, vilket tryggas genom att NTI-gymnasiet är en liten skola. Film-, TV-, foto- och ljudproduktion är från i år en inriktning på Estetiska programmet.

Närhet mellan studenter och lärare
Inriktningen nätverksteknik gick tidigare under El-Data programmet. Till hösten kommer nätverksteknik att vara en inriktning på det nya El- och energiprogrammet, men de studenter som läser inriktningen idag kommer att fortsätta i samma konstellation som tidigare.
Saliha El-Bahoudi läser nätverksteknik och tar studenten till sommaren. Saliha valde inriktningen mycket tack vare sitt gedigna intresse för nätverks betydelse för samhället. Hon uppskattar också närheten mellan studenter och lärare.

Yrkes- och högskoleförberedande
Hampus Sjöberg går samma program som Saliha, men med inriktningen programmering. Till hösten går programmering över till Teknikprogrammet. Hampus brinner för att skapa egna spel och program och NTI-gymnasiet med sin speciella inriktning mot programmering var därför ett givet val.
Hampus berättar att programmet ger möjligheter att på egen hand programmera enklare spel och andra program, samtidigt får man som student en inblick i branschlivet och hur det är att arbeta som spelutvecklare och programmerare. Hampus konstaterar också att läraren i programmering kan sin sak och lär ut pedagogiskt.
Studier vid NTI-gymnasiet har särpräglande praktiska inslag, samtidigt är de högskoleförberedande. Saliha poängterar att hon tänker läsa vidare på universitet eller högskola direkt efter gymnasiet.

Uppmuntrar entreprenörskap
NTI-gymnasiet i Eskilstuna har en speciell profil med inriktning mot framförallt teknik och data. Skolan satsar även mycket på att sprida information och uppmuntra till entreprenörskap. Ett lysande exempel är Malin Svensson som startat Malins Bild & Design UF. Malins företag fick utmärkelsen Månadens UF-företag nyligen.
– Vi arbetar mer och mer med entreprenörskap och bjuder gärna in föreläsare. Vi har bl.a. haft uppfinnaren och företagaren Mikael Boström här.
Mikael Broström har startat ett antal företag, däribland Packsize, som idag levererar ett koncept för skräddarsydda förpackningslösningar världen över. Mikael har bl.a. föreläst kring att våga tänka stort och satsa på idéer. Även en liten idé kan växa till något stort, precis som konceptet bakom Packsize.
– Vi har kommit igång med vårt skarpa projekt tillsammans med Sven Strömberg och Guif. Under sin APU kommer ett par av våra elever göra reportage om Guifs historia. Vi är jätteglada för att våra duktiga elever ges möjlighet att arbeta med riktiga projekt, även våra elever inom teknik/data har skarpa projekt inom tillverkning av hemsidor bland annat, avslutar Anna-Lena Andersson med.