Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Ny mätare välkomnas av pappersindustrin

Snart kan pappersindustrin göra nya, stora vinster, och det tack vare forskning vid Mittuniversitetet.
Där har man utvecklat ett nytt sätt att mäta papperskvalitet.
– Det ger en mycket noggrannare kvalitetskontroll än vad man haft hittills, säger Jan Thim, lektor och forskare.

För tre år sedan började forskargruppen vid STC, Sensible Things that Communicate, att arbeta med en topografimätare för pappersindustrins räkning. Mätaren, som kallas Ontop, är ett känsligt instrument som oavbrutet håller koll på papperskvaliteten under pågående tillverkning.
Jan Thim har sedan arbetat med att utveckla den finurliga mätaren. Och snart är han och hans kollegor i mål.
– Jag skulle gissa på att den är patenterad och kommersialiserad om ett år, i bästa fall. Vi har redan testat den i pilotanläggningen på Iggesunds bruk och det gick smidigt, säger han.
Vad Ontop gör som inte dagens kvalitetsmätare klarar av, är att hålla kontinuerlig koll på papperskvaliteten. Det innebär att problem kan upptäckas omedelbart och åtgärdas. De ”gamla” mätarna har bara kunnat mäta kvaliteten i slutet av pappersrullarna, som kan innehålla många kilometer papper.
I kulisserna står förstås pappersindustrin och trampar otåligt i väntan på att produkten ska bli klar. De kommer sannolikt att kunna göra stora vinster tack vare den lilla apparaten.
– De är väldigt intresserade av att få in mätarna i pappersmaskinerna nu, säger Jan Thim.
Under hösten belönades topografimätaren med ett pris för bästa affärsidé i Venture Cup. Den är dock långt ifrån den enda prisbelönta sensor som utvecklats av forskarna på STC. Under de sju år som verksamheten varit i gång har man bland annat uppfunnit en helt ny, trådlös varvtalsmätare, tagit fram sensorer som kan varna för skogsbrand och jordbävning, utvecklat en spänningsomvandlare i miniformat, samt framställt en helt ny fiber som är både tåligare och har längre livslängd än de som finns på marknaden i dag.
Som ringar på vattnet har dessutom har en hel del ny verksamhet med avstamp i STC:s forskning kommit igång, som innovationsföretaget SEPS Technologies och avknoppningsföretaget Sensible Solutions.
– Det är otroligt stimulerande och spännande att jobba så nära industrin som vi gör här, säger Jan Thim.