Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Nyfikna och sociala elektriker på Prolekta

Hos Prolekta uppskattas och provas det gärna ny teknik och moderna lösningar. Detta kombinerat med en bred kompetens och anställda som har roligt på jobbet gör företaget till ett givet val om du behöver hjälp med elen!

Prolekta Gotland Ab startades 2003. Företagets historia går dock mycket längre tillbaka i tiden än så. Grundarna och ägarna, elingenjörerna Olof Hansson och Roland Nilsson, lärde känna varandra redan på gymnasiet och följdes sedan åt till KTH och ingenjörsutbildningen där. Men nu tillbaka till 2003. Först inriktade sig företaget som konsultfirma som främst lärde upp framtida elektriker inom yrket. Då denna verksamhet var belägen på fastlandet innebar det många och långa pendelresor fram och tillbaka. Efter några år blev resandet för påfrestande och 2007 sadlade företaget om och blev en renodlad, traditionell elfirma baserad på Gotland. Idag arbetar åtta anställda på företaget, både yngre och äldre.

Jag skulle säga att medelåldern ligger runt 30 år. Vi har ett gäng yngre medarbetare men också några äldre. De äldre kan dela med sig av sin erfarenhet och kompetens samtidigt som de yngre håller sig lite mer uppdaterade med nya tekniker och arbetsmetoder. Detta gör att vi får en väldigt bred kompetens, säger Olof Hansson, vd för Prolekta.
Den sociala biten och att hålla det som utlovas är oerhört viktig för Prolekta. Olof Hansson berättar stolt att detta är något som utmärker företaget bland andra aktörer på marknaden.

Kontakten med våra kunder är väldigt viktig. Vi har som policy att alltid hålla tider och uppträda artigt och korrekt i mötet med kunderna. Jag tror att det är oerhört viktigt i det långa loppet att folk har en schysst bild av företaget, säger han.
Att detta beteende är ett vinnande koncept märks på den strida strömmen med fasta kunder som ökar för var dag som går. Bara under förra året tillkom det två nya kunder per vecka. Detta betyder mycket för ett företag i Prolektas storlek.

I framtiden vill firman gärna jobba mer med konceptet ”smarta hus”. Det innebär kortfattat att man sammankopplar alla elfunktioner i ett hus med hjälp av ett datorbaserat styrsystem. Möjligheterna är många. Genom att låsa dörren när du lämnar hemmet kan du exempelvis aktivera inbrottslarmet, stänga av allt vatten, slå av alla köksapparater och starta ett scenario för belysning. Med endast en knapptryckning kan du tända alla lampor när du ska städa, släcka överallt när du ska sova eller tända vald belysning när det är dags för fredagsmys. Allt kan givetvis styras på distans via internet eller din mobiltelefon. Konceptet innehåller även värme, larm och säkerhet.

– Vi har hållit på med detta sen vi startade. Marknaden har inte riktigt lossnat men när den gör det ska vi vara med och ta för oss. Dels för att vi har all kunskap som behövs, både inom IT- och el, men främst för att det är så fruktansvärt roligt, säger Olof Hansson.