Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Nyhléns Hugosons – väletablerad aktör på tillväxtbenägen marknad

Norrländska mattraditioner uppskattas över hela Sverige, inte minst högkvalitativa charkuterivaror. Luleåbaserade NyhlénsHugosons har marknadens största sortiment av norrländska specialiteter där viltpålägg, alspånsrökt korv och lufttorkad skinka utgör några av våra svenska favoriter.

NyhlénsHugosons levererar norrländsk matglädje över hela Sverige. Företaget grundades i nuvarande form för drygt fem år sedan då två framstående leverantörer av kvalitetsprodukter gick ihop och bildade Norrlands främsta aktör inom charkuterier. NyhlénsHugosons ägs av Mikael Hugoson (51 procent) och Scan AB (49 procent).
Med nära 250 medarbetare är man inte enbart Norrlands största, utan även en av landets största leverantörer av högkvalitativa charkuterivaror. Idag har NyhlénsHugosons produktionsanläggningar i Luleå, Skellefteå och Ullånger. Här framställs lokalproducerade chark- och köttprodukter samt färdigmat med råvaror framför allt från bondgårdar i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Förnyelse möter tradition
NyhlénsHugosons har investerat i en ny robot i förpackningslinjen. Genom att satsa på effektivisering höjs produktionskapaciteten, men de mänskliga värdena behövs fortfarande. Allt kvalitetssäkringsarbete är manuellt, roboten övervakas dessutom ständigt av minst en medarbetare.
– Vi har satsat mycket på förnyelse, men samtidigt värnar vi om våra traditionella värden som i första hand bygger på norrländsk kvalitet, förklarar marknadschef Mathias Åberg.
NyhlénsHugosons växer inom flera områden och är en väletablerad aktör inom området smörgåsdelikatesser.
– Nu satsar vi ännu mer på färdigmat, som är ett växande marknadssegment över hela Norrland. I sortimentet har vi bl.a. pastasallader och baguetter som är omtyckta i lunchlådan.
Färskvarorna är kvalitetssäkrade i alla led, från råvara till leverans. NyhlénsHugosons produkter tog nyligen hem sju guld, elva silver och fem brons samt blev svenska mästare med kokt julskinka och tirolerskinka i Chark-SM. Den årliga kvalitetstävlingen avgjordes i Göteborg i slutet av oktober 2010.

Sund utveckling med lokalproducerat
Vardagsmat som falukorv, snabbmat som pastasallader eller en gourmetmiddag på marmorerad, hängmörad entrecote – NyhlénsHugosons har maten för alla tillfällen.
I Norrland är man avgjort traktens ledande leverantör av falukorv, och även en av de främsta när det gäller vardagslyxiga pålägg och helgskinka.
– Marknaden utvecklas hela tiden, berättar Mathias Åberg vidare.
Dagens konsumenter är medvetna – både hälso- och miljömässigt. Merparten konsumenter söker köpa råvaror utan tillsatser, och de allra flesta uppskattar lokalproducerat.
– Det nya tänket passar oss som handen i handsken, vi tror på en sund utveckling där allt mer blir ekologiskt och lokalproducerat.

Expansion trolig
Det egna slakteriet utanför Luleå drivs helt och hållet med energi genererad via en egen biogasanläggning som i sin tur går på avfall från slakteriet. Det är ett modernt kretslopp med väl igenomtänkta processer.
– Vi vill absolut expandera, samtidigt som vi värnar om närområdet. Lokalproducerat är framtiden, vi har satsat på detta under en längre tid och är därmed en väletablerad aktör på en tillväxtbenägen marknad, konstaterar Mathias Åberg som avslutning.