Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Nystart för gammalt företag

Ölands Bygg och Alltjänst har bytt både ägare och namn. Numera går företaget under namnet Borgholms Fordonscenter och ägs av Henrik Gottfridsson. Företaget som köptes upp år 2010 har genomgått en helrenovering. Tidigare ägare drev verksamheten som ett alltjänstföretag där allt gick under samma namn och organisation. Henrik Gottfridsson har helt andra planer. Nu är företaget uppdelat i separata delar där varje del ska vara mer självständig. I dagsläget finns tre delar i företaget. Borgholms Fordonscenter, Webbshop och Ölands Bygg & Alltjänst.

– Det har varit en tuff start inleder Henrik Gottfridsson. Jag har haft många bollar i luften. Under sommaren 2010 köpte jag upp en verksamhet som funnits i cirka fyra år. Jag såg att det fanns potential i verksamheten men att den kanske inte drevs riktigt rätt på alla plan. Det var ett brett företag med många inriktningar. Jag fick strukturera om hela verksamheten för att komma lite framåt.
Henrik startade sin företagsverksamhet 2007 då han startade R & G Media som sysslar med foto och grafisk design. Under 2008 köpte han Gottfridssons Flytt & Städ av sina föräldrar som drivit firman under namnet Gottfridssons Transport sedan 80-talet. När den nu aktuella firman var till salu så kände han att en ny utmaning var på sin plats. Efter mycket tvekan och övervägande så slog han till.

Helt ny firma och inriktning
– Det var en utmaning fortsätter Henrik Gottfridsson. Jag ville inte missa tillfället att få pröva på något annat. Hela firman är nu nystartad och det har varit myc-ket förberedelser. Första halvåret har i stort sett uteslutande inneburit att få ordning på papper, avtal och vår webbshop samt att dela upp firman i olika grenar. Man kan säga att i nuläget finns tre delar i företaget.
Henrik Gottfridsson berättar vidare att del 1 är den verksamhet som bedrivs i den egna lokalen på cirka 430 kvm på Sandgatan 37 i Borgholm. Borgholms Fordon Center. I lokalen finns den egna verkstaden där de servar och reparerar i stort sett alla fordon. Cyklar, mopeder, ATV, trädgårdsmaskiner och bilar. Fordons Centret har också ett komplett utbud av däck och utför byten och säsongslagring av däck. Här finns även en inriktning mot husbilsservice. Kunden kan få hjälp med att kolla olja, vatten och byta gasol. Vidare vill Henrik Gottfridsson starta upp ett samarbete med olika campingar där de erbjuder på-plats-service. Utöver verkstaden finns i lokalen en butiksdel. Här säljs mopeder, ATV och små nödvändigheter, tillbehör och reservdelar till alla slags fordon. Dessutom erbjuder verksamheten uthyrning av cyk-lar, mopeder och byggverktyg.
– Vår idé är att vara en bred verkstad och butik där kunden kan få hjälp med det mesta som rör fordon av alla dess slag. Inget är omöjligt. Kan vi inte tillgodose kundens önskemål omgående så hittar vi lösningar.
Del 2 består av webbshopen www.vga.nu. Den är rikstäckande och riktar sig till alla som har motorfordon. Här kan man hitta reservdelar, tillbehör och annat kul till både cykel, ATV, moped och bil. Här finns även kompletta ATV och mopeder där verksamheten erbjuder leverans direkt hem till dörren i hela Sverige. Syftet är att vara en bred och modern webbshop med ett stort utbud av, tillbehör till framför allt ATV.
Del 3 heter Ölands Bygg och Alltjänst och där arbetar personalen med mindre byggnationer, renoveringar, installation av värmesystem så som värmepumpar, pelletsanläggningar och vedkaminer. I verksamheten finns en erfaren plåtslagare och egen tillverkning av byggnadsplåt i lokalen. I alltjänsten är det mest trädgårdsskötsel och andra översyns avtal som är anpassade efter turister och sommarölänningar. Några exempel på detta är gräsklippning, trädfällning, underhåll efter samt inför säsongen och slutligen vattenavstängning inför vintern. Konceptet har varit väldigt framgångsrikt. Kunden kan köpa ett individuellt abonnemang som anpassas precis efter trädgård, önskemål och behov. Det är en komplett alltjänst som hjälper kunden med allt från att byta glödlampa till att byta tak.

Tror på fortsatt utveckling
Henrik Gottfridsson poängterar att tanken med hela verksamheten är att bygga upp ett stabilt företag med flera separata grenar.
– Vi ska vara breda på det vi sysslar med och även försöka få till ett bra samarbete med övriga företag i trakten. Öland är en liten ö där man kanske hellre ser varandra som konkurrenter än som samarbetspartner. Jag förstår inte det konceptet utan tar hellre tillvara på de resurser som finns. Jag tror mer på att man tillsammans kan hjälpa varandra och gynna flera i sin omgivning. Vi har i dag byggt upp ett bra samarbete med några få företag men jag arbetar hela tiden på att utöka detta.
Borgholms Fordonscenter ligger precis utanför själva stadskärnan. Det är lätt att ta sig dit. Hållplatsen finns i närheten och väljer kunden att ta bilen finns det gott om parkeringsplatser. Borgholms Fordonscenter är ett företag i tiden och Henrik Gottfridsson ser ljust på framtiden.