Sön 4 jun / År 41 / Nr 1 2023

Nystart för välkänt varumärke – Kvistberga tillverkar tillgänglighetsramper i egen regi

Kvistberga Group AB kan ramper. I över 25 år har familjeföretaget arbetat med ramper för bostadsanpassning och ökad tillgänglighet på ett mycket förtroendeingivande sätt, alltid nära kunden och med brukarnas bästa i tankarna. Företaget har utvecklats under årens lopp och idag tillverkar man en rad olika specialramper i egen regi. Genom att vara sin egen leverantör har Kvistberga full kontroll över både kvalitet och kostnader – vilket i sin tur kommer kunderna till gagn genom bästa tänkbara anpassade lösning till marknadens mest konkurrenskraftiga priser.

Kvistberga utvecklar ramper för rullstolar som installeras vid anpassning av bostäder och tillämpas för ökad tillgänglighet i allmänna utrymmen. Kommuner och landsting utgör den största kundgruppen, men Kvistberga vänder sig även till företag genom egna återförsäljare samt privatpersoner som har behov av produkterna.

Nystart 2011
I fjol fick Kvistberga en nystart då man blev sin egen leverantör av högkvalitativa ramper. Sophie Pettersson tog över ansvaret som VD efter sin far som drivit företaget sedan mitten av 1980-talet.
– Vi har på mindre än ett år byggt upp en fabrik med egna verktyg, profiler och ritningsenheter. Att vi nu tar hand om hela utvecklingskedjan – från första skiss till fullskalig tillverkning inklusive montering om kunden så önskar – gör oss till en aktör att räkna med när det gäller bostadsanpassning och ökad tillgänglighet, säger Sophie.
Kvistbergas verksamhet bygger på att vårda både traditioner och relationer. Företaget står för ett av den svenska marknadens mest kända varumärken när det gäller tillgänglighetsramper och har för avsikt att fortsätta vårda sina grundvärden.
– Verksamheten har byggts upp genom goda relationer, och i samma anda tänker vi fortsätta. Våra kunder vet att vi levererar trygghet som går att lita på i alla lägen och det är det allra viktigaste för oss.

Hög delaktighet grunden till Kvistberga
Sophie Pettersson är delaktig i verksamhetens alla moment, från kundrelationer till konstruktion av nya ramper.
– Det var hög delaktighet som en gång skapade grunden för hela företaget, och vi går nu tillbaka till de ursprungliga värdena. Vi är alla lika delaktiga i den dagliga verksamhetens olika moment och vår fortsatta framgång bygger på engagemang, gemenskap och samverkan.
Produktutvecklingen sker in-house. Kvistberga följer marknaden och har koll på den senaste tekniken för att kunna utveckla produkter som passar morgondagens rullstolar.

Den svenska modellen skapar tillväxt
Företaget har utvecklat och levererat ramper till Sveriges landsting i över 20 år och har ett gott anseende här. Idag levereras också olika lösningar för bostadsanpassning där landets kommuner utgör kundgruppen.
– Det sker en stor utveckling inom området bostadsanpassning, inte minst eftersom allt fler äldre vill kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Då måste kommunerna möta de nya kraven, och vi är en viktig partner för anpassning av bostäderna. Vi har ramper som passar för alla utrymmen, de är lätta att montera och flytta om så behövs, förklarar Sophie Pettersson.
Nu verkar det också som allt fler länder tar efter Sveriges modell för bostadsanpassning, tillväxten ser lovande ut framöver på marknader även utanför landets gränser.