Tis 7 dec / År 39 / Nr 4 2021

Olofströms Kommun

Olofström är en kommun som stadigt växer där det idag bor drygt 13 300 invånare och med en vision att bli 14000 invånare år 2025. Det finns ca 300 sjöar i kommunen varav Blekinges största sjö Halen, flera åar och närhet till havet.

Kommunen satsar särskilt på barnfamiljer och en bra uppväxtmiljö. Att växa upp i Olofström innebär en trygg uppväxt med tillgång till mängder av fritidsaktiviteter för barn och unga. I kommunen finns två fritidsgårdar, Susekullen och Växtverket. Skolan erbjuder flera olika idrottsprofiler samt musikprofil.

Kommunalråd Sara Rudolfsson, S, anser att boendet är avgörande för att nå visionen. ”Att kunna erbjuda olika boendeformer är något som jag tycker är viktigt och som Olofström faktiskt kan. Just nu pågår byggnation av nya lägenheter vid sjön Halen och ytterligare lägenheter kommer att byggas.” Kommunen har även tomter till försäljning i sjönära läge och möjlighet att bygga hästgårdar där samtliga tomter har del i en gemensam hage för sommarbete.

I kommunen finns många arbetstillfällen och en hög teknisk kompetens inom många av företagen vilket också har inneburit att forskningskoncernen Swerea som arbetar med industriell förnyelse och hållbar tillväxt nu etablerat sig i kommunen.

Att skapa möjligheter för invånare och företagare är en viktig uppgift för kommunen. Kommunchef Iréne Robertsson menar att en viktig uppgift för kommunen är att skapa möjligheter för invånare och företagare. Det innebär att vi försöker underlätta på olika sätt i våra verksamheter. Ett bygglov tar under en vecka att besluta i normalfallet och Näringslivsbolaget garanterar svar inom 24 timmar.