Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Östersjökliniken erbjuder plastikkirurgi i rofylld miljö

Om man tittar åt rätt håll när man åker över Ölandsbron kan man se Östersjökliniken, nära kyrkan i Algutsrum. Det gula huset är specialbyggt för sitt ändamål så sent som 2007 och därför nytt, fräscht och funktionellt. Här arbetar plastikkirurgen Disa Lidman med team för att ge ökad livskvalité åt sina medmänniskor.

Östersjökliniken riktar sig främst till människor som bor inom 20 mils avstånd och som inte får hjälp inom den offentliga vården. Med ett undantag, kvinnor som bor i Kalmar län och som behöver en rekonstruktion efter cancerbehandling. Det kan handla om att få inplantat och/eller förminskning av det andra bröstet. Dessa operationer betalar landstinget i Kalmar, övriga patienter står själva för sina kostnader.

Erfaren personal
Att klinken hamnade just här beror på att Disa Lidman under många år var sommarölänning, men gärna ville bo på Öland året runt. Hon har alltid varit intresserad av kirurgi och började tidigt inrikta sig just på plastikkirurgin.
– Jag tyckte det var spännande, berättar hon. Patienterna är ofta inte så väldigt sjuka, de är i olika åldrar och det är ett hantverk man håller på med. Man måste skräddarsy lösningar för var och en. När jag arbetade vid Universitetssjukhuset i Linköping var det många barn som vi opererade för gomspalt. Vi gjorde också många kroppsegna transplantationer av hud, muskler och ben efter skador och cancerkirurgi.
Det var alltså en erfaren överläkare som 2002 startade en egen klinik. Först i Linköping, men sedan 2008 arbetar hon enbart på Öland.

Polikliniska operationer
På Östersjöklinken utför man mellan 250 och 270 operationer om året. Till detta kommer en del behandlingar, såsom injicering av botox. Här jobbar sammanlagt åtta personer, fördelat på 3,75 fasta tjänster och timanställda för övrigt. De flesta operationer som görs sker polikliniskt, men här finns övernattningsmöjligheter för den som så önskar.
– Med modern narkosteknik så klarar vi de flesta operationer över dagen, berättar Disa Lidman. Ofta utförs de under lokalbedövning. De flesta som övernattar här gör det natten före ingreppet för att de har lång resväg. Sen finns det bröst- och bukoperationer som är lite större och där det är viss risk för blödning. De patienterna stannar ett vårddygn, så vi kan se att allt är bra och inga komplikationer uppstår.
Till det kan tilläggas att komplikationer är mycket sällsynta och att de allra flesta patienter är nöjda med sin operation. Det vanligaste ingreppet är bröstförstoring.
– Många operationer är reproduktionsrelaterade, fortsätter Disa Lidman. Kroppen förändras efter graviditet och amning. Uttänjd mage, som leder till bukplastik, är en ökande andel av våra operationer, även om det fortfarande bara rör sig om ungefär tre procent.

Flest kvinnor
Disa Lidman menar att för några år sedan hade många av de kvinnor som nu kommer hit fått hjälp inom den offentliga vården. Idag har många landsting tvingats göra prioriteringar som gör att när man satsat på de svårast sjuka räcker resurserna inte till för de här kvinnorna. För ofta handlar det om kvinnor, de utgör cirka 90 procent av dem som kommer hit.
– Man kan ha olika synpunkter på det här, säger Disa Lidman. Damerna som kommer hit är ju friska, men skapandet av nya individer för landet i framtiden har gett bestående förändringar av kroppen.
De två operationer som antalsmässigt är störst efter bröstoperationerna är sådana som handlar om hudförändringar och ögonlocksplastik. Den sistnämnda tycker Disa Lidman är en tacksam grupp att operera. Även om det är en naturlig åldersförändring så betyder den mycket för den som gör den, resultaten blir ofta väldigt bra.