Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Pajala bjuder på fantastiska möjligheter för unga entreprenörer

Nana Kalla är en ung entreprenör med mycket driv. Förutom sina två företag är hon verksam som brandman i Pajala kommun, en tjänst på 50 procent. Det är mycket skilda verksamheter som inspirerar Nana Kalla, för fyra år sedan startade hon Nanas Hem & Städservice och i år öppnades Sko Mining, en butik som specialiserar sig på bekväma med moderiktiga skor.

Nana Kalla flyttade till Sverige från Estland år 2000. Mycket snart började hon läsa till undersköterska och ägnade några år åt den verksamheten. År 2007 etablerade hon Nanas hem & städservice med fokus både på privat- och företagsstädning. Även speciella uppdrag som byggstädning och golvvård efter specifika krav täcks in.
Bland kunderna finns idag många av Pajalas mest framstående företag, många med internationell verksamhet. Relationer är viktiga eftersom städservice är förtroendeuppdrag, många av kunderna har varit med sedan företaget etablerades för drygt fyra år sedan.

Växande behov av handelsverksamhet
I Pajala finns ett växande behov av handelsverksamhet med olika inriktningar och med ett stort intresse för skor startade Nana Kalla upp en egen skoaffär i mars i år. Skomining har ett brett utbud av ergonomiska men moderiktiga skor för en bred målgrupp.
– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för skor, så det kändes som ett naturligt steg att satsa på en verksamhet med den inriktningen. För att underlätta etableringen samarbetar jag med en butik i Övertorneå, tillsammans kan vi minska kostnader och byta kunskap.
Skomining har ett förstklassigt läge mitt i Pajala tätort med ett välsorterat utbud för både herr och dam.

Tillför samhällsnytta
I Pajala finns fantastiska möjligheter för människor och företag med drivkraft. Kommunen växer stadigt med gruvans expansion, Nana Kalla tror på ytterligare tillväxt för sina två företag framöver. Samtidigt tänker hon behålla sin tjänst som brandman på deltid, ett samhällsnyttigt uppdrag där hon känner att hon tillför mycket till orten.
– Det är ständigt nya utmaningar och det gillar jag. Jag har nyanställt till städverksamheten och sannolikt kommer det att behövas mer folk inom en snar framtid, konstaterar Nana Kalla som avslutning.