Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Pannkakor och raggmunk som smakar hemlagat

Färdiga pannkakor som är lika goda som dem man gräddar själv. Det är något Matgott i Borgholm producerat i snart 20 år. Och nu är det dags för lanseringen av en annan färdigrätt – raggmunk.

Matgott har sin fabrik i Rosenfors industriområde i Borgholm. Här gräddas pannkakor så det står härliga till, chefen Ray Johansson räknar med att man i genomsnitt producerar 50 000 pannkakor i veckan. För den som befinner sig i närheten går det bra att slinka in i affären som finns vid fabriken och proviantera.

Viktigt med äkta råvaror
Vad är det då som gör just de här pannkakorna så populära? Ray Johansson tror att det är just det att de är så goda och att de ser ut som hemlagade.
– Det är viktigt att ha äkta råvaror, annars påverkar det smaken, säger han. Så långt det är möjligt använder vi svenska råvaror; äggpulvret kommer från Västergötland, mjölkpulvret från Arla och vetemjölet är svenskt. Socker och salt måste vi importera, där finns ju inget val.
– Vi har inga tillsatser i våra produkter, fortsätter han. Vår målsättning är att de ska vara så snarlika hemlagat som det bara går. Våra pannkakor är gjutjärnsgräddade på båda sidor. Alla väger de 60 gram, men de kan se lite olika ut i formen, precis som pannkakor gör hemma. Och de är hiskeligt goda! 2003 blev vi bäst i en test som Allt om mat gjorde.
Pannkakorna vakuumförpackas och har en hållbarhet på 28 dagar. De levereras numera av alla de stora livsmedelsdistributörerna: Ica, Coop, Dagab och Bergendahls..

Raggmunk
Men nu är det alltså dags att ta ett steg till och börja tillverka ytterligare en produkt, nämligen raggmunk. Ray Johansson tror att det finns en stor marknad även för det.
– Det verkar vara en väldigt populär produkt och när vi kommer igång tror vi att vi kommer producera mellan 25 och 30 000 raggmunkar i veckan, berättar han. Raggmunkarna görs nästan som en husmor gör dem hemma, med riven potatis. Vi räknar med att de första raggmunkarna når butikerna under vecka 7.
Då handlar det om en del lokala leverantörer, som har en lite kortare startsträcka än de större aktörerna. Men från och med vecka 18 ska man kunna köpa Matgotts raggmunkar även i de butiker som får sina varor via Ica och Dagab.

Prispressas
Att man börjar tillverka raggmunk betyder att man kommer att utnyttja maskinparken bättre än tidigare. Strax efter det att Ray Johansson övertog fabriken för två år sedan utökade han kapaciteten med 25 procent. Det gjorde att pannkakorna producerades i snabbare takt än förut, vilket i sin tur innebar att arbetsdagarna blev något kortare. Nu, när man håller på att starta upp raggmunkstillverkningen, räknar han med att arbetsdagarna kommer att förlängas. Raggmunkarna gräddas i samma maskiner som pannkakorna, så det här är ett sätt att utnyttja kapaciteten man har bättre. Företaget är dock fortfarande litet, fem personer arbetar här. Ray hoppas att man på sikt kan utöka, men konkurrensen är stenhård.
– De flesta EVM-produkter (produkter med eget varumärke) tillverkas idag i Holland, berättar han. Som liten producent är det svårt att konkurrera med dem, de här produkterna är oerhört hårt prispressade. Vi kan inte konkurrera prismässigt, skulle vi göra det vore vi tvungna att dra ner på kvalitén och det vill vi inte.