Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Pellets – miljövänligt och billigt alternativ för villaägare

– Pellets är miljövänligt och ger en bra uppvärmning till rimlig kostnad. Det svarar Conny Karlsson på frågan varför man ska välja att elda med pellets.

– Eftersom det tillverkas av trä är det ju en förnyelsebar energikälla, tillägger han.

Stockhorvan Trä och Pellets AB har funnits sedan 2003. Fabriken ligger på Conny Karlssons släktgård Stockhorvan, i utkanten av Hultsfred. 2005 brann fabriken, men efter en viss tvekan byggde han upp den igen. Något han är glad över idag.

Jämn kvalité
Pellets som bränsle är något som slagit igenom på senare år. Ett tag växte området kraftigt, eftersom det gavs statliga stöd för att gå över till pelletseldning. När stödet upphörde märktes en viss nedgång på marknaden, men Conny Karlsson tycker sig märka en viss uppgång igen. Då talar vi om marknaden i stort, själv ser han att han får en hel del nya kunder, förutom dem han har sedan tidigare.
Skälet tror han är att den pellets Stockorvan levererar håller en hög och jämn kvalité.
– Pellets består av såg- och kutterspån som mals och sedan pelletreras, berättar han. Det är viktigt att pelletsen håller en viss fuktighet, det ska ligga någonstans mellan sju och åtta procent. Tillverkningen är helt datoriserad och ett par gånger i timmen kollar vi att fuktigheten och volymvikten ligger på rätt nivå.
När pelletsen är klar siktas den två gånger, så att det bara blir ren pellets och inte en massa skräp kvar. Mest tillverkar man pellets med 8 mm i diameter, men man kör även 6 mm till kaminer.
– Det är reglerat att pelletsen får vara upp till fyra gånger så lång som den är i diameter, men vår pellets har en längt på mellan 12 och 13 mm, berättar Conny Karlsson. Om man har en jämn längd så underlättar den inställningen i pelletsbrännarna, det blir enklare att få en jämn frammatning i brännaren om längden inte varierar för mycket.

Tillverkning dygnet runt
Förutom tillverkningen av pellets kan Stockhorvan hjälpa till med allt som rör pelletsbrännare; man säljer brännare, ställer in och servar dem. Idag arbetar nio personer i företaget. Fabriken går dygnet runt, bara där finns råvaror att tillverka av. Såg- och kutterspån är ju egentligen en spillprodukt, men på senare år har efterfrågan ökat och priset stigit rejält. Men pelletspriset har inte gått upp i samma takt som råvaran och fortfarande ses pellets som ett relativt billigt sätt att värma sitt hus. Conny Karlsson menar att det enda som är billigare är att elda med är ved, förutsatt att man har egen ved att ta av och inte behöver köpa den.
Stockhorvan tillverkar mellan 3,5 och 4 ton pellets i timmen när maskinerna går för fullt. Den genomsnittlige villaägaren behöver ungefär sex pallar om året för att värma sitt hus. Varje pall väger i sin tur 832 kg. Kunderna finns inom en radie på ungefär 15 mil. Villaägare som bor där får produkten fritt leverad med hjälp av företagets lastbil. Man kan väl anta att det nästan är en förutsättning för att det ska fungera för den enskilde kunden.
Sammanfattningsvis tror Conny Karlsson att pellets är en produkt som har framtiden för sig. Inte minst eftersom det är en förnyelsebar produkt.