Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

PFI Racing stöttar motorintresserade ungdomar

PFI Racing i Eskilstuna är ett stall som är etablerat i Porschevärlden. Teamet drivs av åkeriägaren Patrik Skoog, som har ett lång förflutet inom motorsport, både på två och fyra hjul.
– Nu vill vi satsa på ungdomar och stötta dem som är intresserade av motorsport, säger Patrik.

Efter en framgångsrik karriär i motocross som slutade med en olycklig vurpa 2007 var det dags för Patrik Skoog att sadla om till fyra hjul.
Namnet PFI Racing har Patrik använt sedan han tävlade i motocross i USA och den efterföljande tiden när han importerade motorcykeldelar.
Förkortningen PFI står för Pat Forest International.
– Namnet tillkom 1990 när jag skulle åka cross i Kalifornien. Man fick inte köra på europeisk och amerikansk licens samma år så jag döpte om mig till Pat Forest. Då uppkom Pat Forest International, berättar Patrik.
När det var dags för debut i Carrera Cup Scandinavia 2008 så var det naturligt för Patrik att använda PFI Racing som teamnamn. En 2007 års 997 GT3 Cup köptes in och de första tävlingarna hyrde Patrik in sig hos Bilteknik.
Till säsongen 2009 införskaffades en egen racetrailer till teamet.
Patriks företag Berglunds Åkeri var fortfarande huvudsponsor, men kontakter med flera företag knöts under säsongen.

Porsche är märket
Idag har Patrik ett imponerande tävlingsstall hemma på gården Västbyholm i Torshälla, strax utanför Eskilstuna. Och Porsche är märket som gäller för PFI Racing.
– När man köper en Porsche så köper man en nyckelfärdig bil som inte får byggas om efter en tävling. Allt ska köras i standard. När man väl har tävlat behöver man bara serva bilen och byta olja och se till att den är tipp topp till nästa tävling, säger Patrik.

Goda resultat
2012 vann Patriks son, Henric Skoog, Renault Junior Cup och Patrik blev tvåa i GT Cup och vann deltävlingen i Tierp. 2013 körde Patrik Carrera Cup Scandinavia med en femteplats som totalresultat. Henric gjorde ett fantastiskt debutår i Clio Cup/JTCC med flera pallplatser och en total femteplats. Henric tävlingsdebuterade i Porsche när de vann en deltävling i Swedish GT på Anderstorp.
– Vi har satsat en del på juniorer under resans gång, men det har blivit ännu mer påtagligt det här året, säger Patrik. Vi stöttar bland annat en 12-årig kille som kör gokart och en 17-åring som har köpt en bil som min son har kört.

Dreams Delivered
PFI Racing har många samarbetspartners, inte minst DHL som driver välgörenhetsprojektet Dreams Delivered. DHL Freight är sedan 2011 officiell logistikpartner till Vasaloppet . Företagets vd Peter Hesslin utmanar andra företagsledare att delta i Vasaloppet för välgörenhetens skull.
– Jag skulle egentligen åka Vasaloppet själv, men har inte kunnat åka skidor i år på grund av en skadad axel. Men den biljetten har jag tillgodo nästa år, säger Patrik och fortsätter:
– Vi vill få våra intressenter att få upp ögonen på Dreams Delivered för att ge pengar till välbehövande barn och ungdomar.
Tio biljetter finns att köpa och pengarna går oavkortat till stöd för sjuka och utsatta barn via Min Stora Dag och Project Playground.