Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Pingisvärldens ögon riktas mot Halmstad

I Halmstad sjuder det av optimism och utveckling, såväl inom näringslivet som inom idrottsvärlden. Ambitionen om att ligga i framkant på alla områden genomsyrar hela samhället och det är något som i allra högsta grad avspeglas genom de satsningar som görs inom Halmstad Bordtennisklubb.

Halmstad Bordtennisklubb, med Jörgen Person i spetsen, driver nu en storsatsning under namnet Ping Pong Power. Projektet, som löper mellan 2015-2018, genomförs tillsammans med internationella och svenska bordtennisförbund samt ett flertal andra föreningar, företag och offentliga förvaltningar.

Vill öka intresset för pingis
Syftet med Ping Pong Power är bland annat att öka intresset för pingis som ett led i att försöka få fler personer i Hallands län att röra på sig. Människor i alla åldrar, från förskola till äldreboenden, kommer att på något sätt kunna vara delaktiga. Över hela länet arrangeras diverse olika pingisaktiviteter såsom uppvisningsspel, prova på-verksamhet och mycket annat.
– Effekterna av satsningen kommer förhoppningsvis att resultera i en större bredd på bordtennisen med fler ledare och möjlighet att så småningom kunna lotsa fram en blivande stjärna, säger Jörgen Persson.
Det är i första hand Halmstad som är i fokus, då man lyckats bli arrangör av Liebherr Men’s World Cup 2015. Evenemanget gick av stapeln på Halmstad Arena i mitten av oktober och anses vara en av de mest prestigefyllda bordtennistävlingar globalt sett. Under tävlingen får man se de 20 högst rankade spelarna i världen göra upp om titeln. Även Sverige ges möjlighet som arrangörsland att genom ett så kallat Wild Card nominera en svensk deltagare.

En legend lever kvar
Efter den initiala projektperioden för Ping Pong Power, med avslut 2018, kommer Halmstad att få äran att arrangera Världsmästerskapen i bordtennis. Då kommer hela pingisvärldens ögon att vara riktade mot Halmstad med hundratals miljoner tittare världen över. Det kommer även att sätta den regionala besöksnäringen på prov då staden väntas få besök av åskådare från närmare 100 nationer.
Att Halmstad fått möjlighet att få arrangera dessa prestigefyllda tävlingar kan till stor del tillskrivas Jörgen Persson. Som legendarisk spelare har Persson tävlat på absolut högsta nivå under 30 års tid, med titlar och medaljer från bland annat Olympiska spel, Världsmästerskap och Europamästerskap. Han erhöll även Svenska Dagbladets Guldmedalj år 1989.
Perssons stjärna lyser fortfarande klar i pingisvärlden och han återfinns numer som personlig tränare och coach till Dimitrij Ovtcharov som i skrivande stund rankas som världens femte bästa spelare. Även som ambassadör för Sverige och pingisvärlden i övrigt fortsätter glädjande nog denna levande legend att sätta sitt avtryck i sporten.