Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Plastikkirurggruppen bygger ut för större målgrupp

Plastikkirurggruppen Sabbatsberg bygger i samband med en kraftigt ökande efterfrågan ut sina befintliga lokaler på Sabbatsbergs sjukhus i centrala Stockholm. Behovet av kompetens är också stort, inledningsvis anställs nu en hudterapeut som ska arbeta med laserbehandlingar och peeling. Framöver kommer man även att behöva anställa en hudläkare och knyta till sig ytterligare plastikkirurger.

Plastikkirurggruppen är en modern privat klinik för estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi i centrala Stockholm. Hit kommer patienter från hela Sverige för alla typer av kosmetisk plastikkirurgi där bröstförstoring, bukplastik, fettsugning, ansiktslyft och näsplastik är bland de mest förekommande.
Genom vårdavtal med Stockholms Läns Landsting erbjuder Plastikkirurggruppen även rekonstruktiv plastikkirurgi till patienter från hela landet. Plastikkirurgi utförs både i narkos och i lokalbedövning. Vid kliniken görs dessutom injektionsbehandlingar och hudslipningar, ett område man nu hoppas på att kunna utveckla genom att tillföra ytterligare specialistkompetens.

Stora möjligheter för utökad kapacitet
Kliniken uppgraderas nu från två operationssalar till fyra, och antalet mottagningsrum utökas från fyra till sju. Genom att inleda samarbete med en plastikkirurg med egen mottagning i Örebro och Linköping ökar Plastikkirurggruppen även sin geografiska täckning. Idag har kliniken i Sabbatsberg fem kirurger som utför estetiska och rekonstruktiva ingrepp, och ytterligare två som utför dagkirurgiska operationer en gång i veckan.
– Eftersom vi bygger en helt ny operationsavdelning komplett med ny uppvakningsavdelning behöver vi också utöka antalet anställda. Vi söker bl.a. operationssköterskor samt personal för uppvakningsavdelningen. Vi ser stora möjligheter till en markant utökad kapacitet, berättar klinikens VD Mikael Sellman, som även ansvarar för Läkarhuset Norr i Umeå.

Läkarhuset Norr hoppas på vårdgaranti
Både Läkarhuset Norr och Plastikkirurggruppen ingår liksom Arenakliniken i Malmö i norska Teres Medical Group. Läkarhuset Norr är en mindre klinik omfattande plastikkirurgi, ortopedi, hudsjukvård och allmänkirurgi.
Verksamheten drivs av fyra anställda och man har även avtal med hudläkare och kirurger som verkar på universitetssjukhuset i Umeå. Läkarhuset Norr etablerades 2004 och har vuxit stadigt de senaste åren.
– Vi har för avsikt att knyta vårdgarantiavtal inom plastikkirurgin även i Umeå. Genom att starta mottagningar i Örnsköldsvik och Skellefteå ökar vi vårt upptagningsområde eftersom vi blir mer tillgängliga. Förhoppningsvis kan vi starta en mottagning även i Luleå inom kort, berättar Mikael vidare.

Framtid – ökning inom överviktskirurgi
Behovet av högre kapacitet är stort på Sabbatsberg med tanke på att man nyligen tecknat avtal med försäkringsbolag för att ta hand om patienter med privat sjukvårdsförsäkring. Här handlar det framförallt om rekonstruktiv kirurgi för exempelvis bröstcancerpatienter.
– Vi kommer också att ta emot patienter som genomgått överviktskirurgi och som behöver behandlas till följd av stor viktminskning. Det kan exempelvis handla om stora överskott av skinn som behöver rättas till. Vi har en rad olika behandlingar att erbjuda och ser att den här patientkategorin kommer att öka stort framöver, konstaterar Mikael Sellman som avslutning.