Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Populära och hållbara toalettsitsar från Orsa

Familjeföretaget AB Kandre i Orsa har mer än 60 års erfarenhet av toalettsitsar.
Produkterna, som marknadsförs under varumärket Kan, skickas ut till kunder över hela Europa – ungefär 2/3-delar går på export.

Året var 1944 då krigsflyktingen Viktor Kandre kom till Sverige från Estland. Han hade inga pengar, men flera affärsidéer och en av dem var att tillverka toalettsitsar. Efter ett flertal prototyper startade Viktor industriell tillverkning 1958 i Orsa i Dalarna. Här fanns det gott om råvaran träspån.
Viktor Kandre gick ur tiden 1992 och idag drivs det framgångsrika familjeföretaget av Viktors barn och barnbarn.
Företaget sysselsätter idag 25 anställda och omsätter cirka 30 miljoner kronor.
– Vi har en unik produkt, som är tillverkad till 90 procent av förnyelsebar råvara. Vi gör en stomme av spån som är formpressad och spånet är FSC-certifierat och kommer från välskötta, svenska skogar, berättar Stephan Boström, exportansvarig på AB Kandre.

Känsla för kvalitet
Än idag präglas företaget av Viktors känsla för kvalitet, effektivitet och god formgivning. Kan toalettsitsar är designade för funktion och hållbarhet. Man känner igen dem på det klassiska formspråket, den lättstädade ytan och de smarta detaljerna.
Sedan Kandre presenterade originalsitsen Kan 1948 har fler kulörer, modeller och träslag kommit till, men formspråket är fortfarande detsamma. Det är sådant som utmärker en klassiker.

Stort sortiment
AB Kandres sortiment är mycket stort och det finns många sitsar att välja bland. Oavsett vilken badrumsstil man är ute efter har Kandre en matchande sits. Med Kan-sitsen är det enkelt att skapa ett personligt badrum och ändra stil då och då – sitsen byter man på fem minuter, utan verktyg.
Kundkretsen är bred för AB Kandre.
– Vi vänder oss mot byggvaruhus, fackhandeln, varuhus, inredningsbutiker och färghandeln och vi finns i de flesta länder i Europa. Alla företag, oavsett vad de producerar, har konkurrens av något slag och det har vi med. Det finns fler företag i Europa som tillverkar toalettsitsar och mycket kommer även från Fjärran Östern. Men vi är stolta över att vi har vår produktion i Orsa och att vi kan bidra till arbetsplatser, säger Stephan Boström.

Tar hänsyn till miljön
Företagets tillverkning ligger i centrala Orsa, mitt bland människor, butiker och bostäder. Därför är det självklart för Kandre att arbeta utifrån målet ”minsta möjliga miljöpåverkan”. Företagets strävan efter en produktion med minsta möjliga miljöpåverkan gäller såväl resursanvändning, utsläpp och buller som energianvändning.
Stephan Boström ser positivt på framtiden för AB Kandre.
– Vi är övertygade om att hög kvalitet blir än mer viktigt i en medveten värld. Folk köper hellre produkter som håller länge än sådant som har en negativ miljöpåverkan, säger han.