Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Porslinsfabriken – hjärtat av det nya Göteborg

Det talas mycket om att kvarteret Porslinsfabriken kommer att utgöra hjärtat av det nya Göteborg. Norra Älvstranden har präglats av en stark expansion under de senaste åren. Nya fastigheter och bostadsområden har byggts, många hyresgäster har redan flyttat in, och hela området andas framtidsdrömmar och nytänkande. Mitt i all denna framtidstro och positivism projekterar och bygger Peab både kommersiella fastigheter och bostäder med hållbar utveckling som ledstjärna.

Norra Älvstranden har vuxit ihop med city. Tack vare broar, tunnlar och goda kommunikationer är området numera en naturlig del av innerstaden med närhet till all tänkbar service. På Norra Älvstranden integreras boende, utbildning, näringsliv, kultur, social service och rekreation.
Att stadsdelen hör till ett av regionens starkaste tillväxtområden kan man med största säkerhet konstatera. Nya utvecklingsprojekt initieras hela tiden, och området hör även till ett av få som fortsatte att expandera under lågkonjunkturen.

Peab bygger Kuggen, bron mellan näringslivet och akademi
Chalmers Tekniska Högskola och Science Park Lindholmen ligger symboliskt nog i direkt närhet till varandra. En symbolik som förstärks ytterligare genom arkitekten Gert Wingårdhs unika skapelse Kuggen. Beställare är Chalmersfastigheter, och uppdraget att bygga Kuggen som är en rund 5- våningsbyggnad utformad med kuggdrevsinspirerad fasad gick till Peab.
Chalmers kommer här att samla sin uppdragsutbildning i en gemensam organisation i syfte att öka och stärka sitt samarbete med näringslivet. Den minst sagt spektakulära byggnaden har blivit ett nytt landmärke för Göteborg, och här kommer nya verksamheter att utvecklas i en unik innovationsmiljö i samverkan mellan näringsliv och akademi.

Peabs nya flaggskepp i Göteborg
Det största flaggskeppet är ändå Porslinsfabriken. Här bygger Peab ca 550 nya bostadsrätter i storlekarna 1–5 rok. Samtliga lägenheter kommer att hålla en hög standard, vara energieffektiva och utrustade med senaste tekniken för internet och TV. För den som vill ha mycket av allt är Porslinsfabriken det bästa alternativet, här är det nära till allt vad man kan begära i form av nöjesliv, kultur, shopping och gatuliv.
Porslinsfabriken kommer i sig att bli en naturlig del av city med stadens nya landmärke Fajansen. Det 17 våningar höga huset blir utan tvekan ett av stadens högsta. Här byggs toppmoderna bostadsrätter på 2–5 rok.
Förutom det fantastiska läget med utsikt över älven och staden har man från Fajansen och Porslinsfabriken allt inom räckhåll med restauranger och service på torget alldeles utanför dörren. Någon minuts promenad tar de boende till ett av Göteborgs största köpcentrum, och för den som vill njuta av naturnära avkoppling ligger Keillers park på lagom promenadavstånd.

Cityliving när det är som bäst
– Porslinsfabriken kombinerar de bästa egenskaperna inom begreppet cityliving, kommenterar Håkan Olsson, regionchef för Peab Göteborg. Alla tänkbara bekvämligheter finns utanför dörren, men samtidigt har vi sett till att skapa en skyddad boendemiljö med möjlighet till lugn och ro.
På gården till Fajansen skärmar glasväggar av störande ljud och kalla vindar, gården kan användas av alla och här kommer det bl.a. finnas lekplats och sittplatser för alla som vill träffas och umgås.
Porslinsfabriken kommer att bli en symbol för det moderna cityboendet. Det är här det händer, på Norra Älvstranden växer det nya Göteborg fram.