Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Potatis med kvalitet från Kävlinge

Solanum Odlarna i Kävlinge är en av Sveriges främsta leverantörer av potatis och erbjuder sina produkter under varumärket Alströmer.
– Vi har kontraktsodling med cirka 20 potatisodlare i närområdet och vi har mycket högt ställda krav i hela processen på våra odlare, säger företagets VD Tomas Sättlin.

Solanum Odlarna bildades genom att verksamheten för potatisförädling övertogs från Lantmännen den 1 september 2009. Då hade potatisverksamheten bedrivits under namnet Solanum, dels som ett dotterbolag och dels som en ekonomisk förening, sedan 1973.
Företaget har idag cirka 20 anställda.
Potatis är ett nyttigt livsmedel och särskild ångskalad potatis har högt näringsvärde (Alströmer Primus). Potatis är också en mycket prisvärd produkt. Dessutom finns det inte många basprodukter eller livsmedel som kan varieras så mycket som potatis (kokt potatis, stekt potatis, potatismos, gratänger, bakad potatis, pommes frites etc.).
– Vi har en dokumenterad odling, där vi har full kontroll från ”jord till bord”. Vi har också en egen produktutveckling, främst när det gäller färdiga potatisrätter för såväl hushåll som storkök, säger Tomas.

Sättlin.
Solanum Odlarna erbjuder följande produkter:
• Alströmer Gourmet Potatisgratäng
• Alströmer Potatisgratäng
• Alströmer Dillstuvad Potatis
• Alströmer Rotfruktsgratäng
• Alströmer Fransk Lyxgratäng
• Alströmer Frestelsepotatis
• Alströmer Janssons Frestelse
• Alströmer Primus Potatis
• Alströmer Kvick Potatis
• Alströmer Skivad Potatis

Lång hållbarhet
Alströmer-sortimentet har mycket lång hållbarhet, trots att det inte innehåller några tillsatser. Detta på grund av bland annat mycket högt ställda hygienkrav i produktionen.
Samtliga produkter från Solanum Odlarna är certifierade enligt IP. Det garanterar att potatisen odlas enligt reglerna för integrerad produktion, vilket innebär att odlare och producenter har en helhetssyn på hur odlingen påverkar miljön och produkternas kvalitet.

En ledande producent
Solanum Odlarna är ett välutvecklat livsmedelsföretag med målet att bli en ledande svensk producent av närodlade färska och kylda potatisprodukter som är välsmakande, näringsriktiga och lättlagade.
– Vår ambition är att Alströmer även i fortsättningen ska vara det ledande märket när det gäller kylda potatisprodukter och att Solanum Odlarna i Kävlinge ska växa på den svenska marknaden. Det är viktigt att vi som bor och verkar i Sverige stöder svensk livsmedelsproduktion genom att i större omfattning äta svensk kvalitetsmat, säger Tomas Sättlin.