Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Prototal – från ax till limpa med din prototyp

Prototal är specialister på prototyper i plast och metall. Oavsett vilken funktionalitet som efterfrågas – hållfasthet, flexibilitet eller design – så tar Prototal fram en lösning som passar. Varje produkt är därför unik och helt kundanpassad.

Prototal erbjuder helhetslösningar där man finns med från första början – från designstadiet till färdig produkt. Tack vare egen verktygstillverkning kan Prototal erbjuda kvalitet och leveranssäkerhet som få kan överträffa, genom att företaget själva har kontroll över hela tillverkningsprocessen får kunderna alltid exakt det som beställts.

Verkar inom alla branscher
Prototal levererar allt från enstaka prototyper till serier upp mot 100 000 enheter. Det är just flexibiliteten som är utmärkande för företaget, där man med hjälp av Qvintuspressar kan forma stål, aluminium och rostfri plåt till i stort sett vad som helst.
– Tack vare våra resurser i maskinparken har vi unika möjligheter att kombinera design, metoder och material till en komplett prototyp, menar VD Henrik Lundell.
Prototals huvudkontor och storskaliga produktionsverksamhet finns i Jönköping. Man exporterar även tjänster till samarbetspartners utomlands.
– Det vi levererar är i all enkelhet rätt teknik, rätt material och i rätt tid. Vi ser en ökande efterfrågan i hela Skandinavien, och vi har även kunder i Tyskland och USA.
Prototal arbetar med alla branscher, från militära myndigheter och kunder inom flygteknik till aktörer som levererar hemelektronik. Genom att ha flera ben att stå på har man klarat sig bra även under lågkonjunkturen.

Attraherar studenter
Henrik Lundell ser mycket positivt på framtiden. Prototal var från början en enhet inom Electrolux, som 1999 förvärvades av medarbetarna. Sedan ackvisitionen har man gjort mångmiljoninvesteringar i företaget, som idag är en av landets mest mångfacetterade aktör inom prototyptillverkning med ett 80-tal anställda.
– Vi är i grunden ett kunskapsföretag, och det ser vi på den kompetens som finns in house. Många yrkesskolor söker sig till oss tack vare vårt innovativa tankesätt, vår teknikbredd eftersom vi satsar på produktutveckling och att detta är ett framtidsyrke. Många går exempelvis vidare som anställda här efter examensarbetet/praktiktjänst, säger Henrik som avslutning.