Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

PTC kombinerar lång industriell erfarenhet med ny teknologi för framtidens hållbara produktion

Plastic Technology Composites AB (PTC) grundades redan 1965 och producerade till en början oljetankar i glasfiber/komposit. Efter en raketartad tillväxt under 1970-talet började PTC investera mer i produktutvecklingen, och idag har företaget ett heltäckande sortiment bestående av kompositdetaljer för bl.a. fordonsindustrin. Dessutom lever PTC:s tradition vidare då man även tillverkar moderna oljetankar, olje- och fettavskiljare samt sand- och salttankar, bland annat.

PTC:s verksamhet vilar på en lång industriell erfarenhet. Idag är PTC en av Sveriges ledande tillverkare av kompositdetaljer med tunga industrikunder landet över.
– Vi satsade tidigt på att bygga upp långsiktiga samarbeten, bl.a. med Kalmarföretaget ACO/TTM och Friggeråkers Verkstäder i Falköping. I kombination med en driven produktutveckling har vi under resans gång lyckats etablera en unik ställning på den svenska marknaden, berättar marknadschef Håkan Sandbäck.

Till stor del uppdragsbaserad verksamhet
PTC bedriver all utveckling och tillverkning i den egna fabriken i Kåge, ca 15 km norr om Skellefteå. I början av 2000-talet investerade företaget i större lokaler och ny teknik, bl.a. en femaxlig CNC-fräs.
– Vi tar oss gärna an de lite större uppdragen där vi konstruerar komplexa detaljer i komposit. Vi har också en speciell ställning som tillverkare av tankar och avloppssystem. Idag är en stor del av vår verksamhet uppdragsbaserad där vi tar fram unika lösningar efter kundens specifikation. Här baseras tillverkningen på en sluten teknik, vakuuminjicering, en miljövänlig teknik som möjliggör tillverkning av mycket lätta, motståndskraftiga detaljer med god ekonomi, förklarar Håkan.

Steget före med vakuuminjicering
PTC har tillämpat vakuuminjicering sedan mitten av 90-talet. Bland kunderna finns BAE Systems Hägglunds, Metso Paper och andra stora industriella aktörer. Målgruppen är i princip hela Sveriges tillverkande industri, PTC har även goda tillväxtmöjligheter bland privatkunder med sin unika slamavskiljare PTC 2000.
PTC 2000 är en slamavskiljare som passar både fritidshus och åretruntboende med eget avlopp. Tanken rymmer 2000 liter och framställs med PTC:s slutna tillverkningsteknik. Slamavskiljaren är enkel att installera och gräva ner med sin låga konstruktion och platta botten. Tanken har dessutom väldigt lång livslängd och kan ligga nergrävd under flera generationer.

Teknik för en fortsatt hållbar industriell produktion
PTC värnar om goda relationer med kunder, leverantörer och samarbetspartners. PTC har länge bedrivit samarbete med Swerea SICOMP, ett av Europas ledande forskningsinstitut inom polymera fiberkompositer. Swerea SICOMP:s enhet i Piteå utför avancerade tester av PTC:s konstruktionsmaterial och bidrar med viktig kunskap som hjälper PTC vidare i produktutvecklingsprocessen.
Vakuuminjicering är en teknik som fått ökat fotfäste inom den globala tillverkningsindustrin. Med minimerade utsläpp är tekniken också en optimal lösning för en fortsatt hållbar industriell produktion.